Početna Vijesti Novosti Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van zemlje

Putin prvi put od početka rata u Ukrajini putuje van zemlje

Vladimir Putin ove će sedmice posjetiti dvije male bivše sovjetske države u središnjoj Aziji, izvijestila je u nedjelju ruska državna televizija, što je prvo putovanje ruskog čelnika u inozemstvo otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.

U ruskoj invaziji koja je započela 24. 2. ubijene su hiljade ljudi, raseljeni milioni, a Moskva se našla pod ozbiljnim financijskim sankcijama zapada za koje Putin kaže da su potakle jačanje trgovinskih veza Rusije s drugim silama kao što su Kina, Indija i Iran.

Pavel Zarubin, dopisnik državne televizije Rosija1 iz Kremlja, rekao je da će Putin posjetiti Tadžikistan i Turkmenistan, a zatim se na razgovorima u Moskvi sastati s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom.

Putin će se u Dušanbeu sastati s tadžikistanskim predsjednikom Imomalijem Rakhmonom, bliskim ruskim saveznikom i najdugovječnijim vladarom bivše sovjetske države. U Ašgabatu će nazočiti samitu kaspijskih država, uključujući čelnike Azerbajdžana, Kazahstana, Irana i Turkmenistana, rekao je Zarubin.

Posljednje poznato Putinovo putovanje izvan Rusije bio je posjet Pekingu početkom februara. Tada su ruski lider i kineski predsjednik Xi Jinping predstavili ‘sporazum o prijateljstvu bez ograničenja’ samo nekoliko sati prije no što su nazočili ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Rusija kaže da je 24. februara poslala trupe u Ukrajinu kako bi smanjila njenu vojnu moć, spriječila da je zapad iskoristi za prijetnju Rusiji, iskorijenila nacionaliste i obranila stanovnike u istočnim regijama koji govore ruskim jezikom. Ukrajina naziva invaziju otimanjem zemlje u imperijalnom stilu, piše Hina.

haber.ba