Početna Vijesti Novosti Astronomske cijene hrane u Sarajevu: 250 grama maslaca košta 9,5 KM

Astronomske cijene hrane u Sarajevu: 250 grama maslaca košta 9,5 KM

Svakodnevna poskupljenja u BiH, posebno ona koja se odnose na osnovne životne namirnice, stvaraju sve veću zabrinutost kod građana.

Sa cijenama goriva koje već polako idu ka 4 KM po litri, kao i ogrjeva i energenata koji bilježe rekordan rast, možda je najznačajnije i najprimjetnije poskupljenje određenih prehrambenih artikala.

 

Tako je uz suncokretovo ulje, čija se cijena u većini trgovina kreće u rasponu od 5,5 do 6 KM, jedan od najskupljih prehrambenih artikala – maslac.

Jedan od naših čitatelja poslao nam je danas fotografiju koju je napravio danas u jednom sarajevskom supermarketu na kojoj se može vidjeti nevjerovatna cijena maslaca, čak 9,5 KM za pakovanje od 250 grama.

Radi se o maslacu koji proizvodi kompanija Meggle, a iako postoje i jeftiniji brendovi, ovaj maslac je ipak najzastupljeniji kod domaćih potrošača.

Hoće li se ovakav enorman rast cijena nastaviti i u narednom periodu, ili će nadležne službe ragovati i zaustaviti divljanje na tržištu u kojem svako formira cijene po svojoj želji ostaje da vidimo.

Jedno je, ipak, sigurno. Kriška hljeba sa pekmezom i maslacem, koja je mnogima bila omiljeno jelo iz djetinjstva i koja je “othranila” mnoge generacije, postala je luksuz koji sebi mogu priuštiti samo oni “dubokoga džepa”.

klix.ba