Početna Vijesti Novosti Mještani Čelića u suzama čiste dvorišta: Izbezumljeni smo se spašavali od vode...

Mještani Čelića u suzama čiste dvorišta: Izbezumljeni smo se spašavali od vode (Foto, video)

Veliku štetu na području Čelića nanijele su poplave, a mještani od jutarnjih sati pokušavaju sanirati posljedice. Pred njima je mnogo posla, a u razgovoru za Klix.ba kažu da ne pamte ovakvu prirodnu nepogodu. Ističu da je voda nosila sve te da su se izbezumljeni spašavali.

Područje Čelića jučer je doslovno pretvoreno u jezero, a za nekoliko minuta obilne kišne padavine nanijele su veliku materijalnu štetu na saobraćajnicama, privrednim objektima, ali i kućama. Mještani od ranih jutarnjih sati pokušavaju sanirati štetu, dok strahuju od novih padavina.

Ekipa portala Klix.ba danas boravi u ovoj malenoj općini u kojoj je prilično radna atmosfera. Dok prolazimo centralnom ulicom ispred porodične kuće zatičemo supružnike Ćerima i Jasnu Bislimi, koji nam kažu da nijedna generacija Čelićana nije zapamtila ovakve razmjere poplava.

“Sve ovo je bilo pretvoreno u more, kud god da ste krenuli voda je nosila sve pred sobom, prolamala je ulice i prodirala u kuće. Narod je bio izbezumljen, nije znao kuda će. Mi smo bili preko mosta, a tri sata nismo mogli doći do kuće. Tokom noći situacija se smirila, ali sada strahujemo od novih padavina koje su najavljene prema prognozi”, kaže nam Ćerim.

On je skupa sa svojom suprugom nekoliko sati prije našeg dolaska iscrpio vodu iz prizemnog sprata kuće u kojoj je uništen namještaj, a u nastavku im je slijedila dezinfekcija objekta.

“Malo smo se smirili od cijele ove strahote. Nema riječi kojom bi se ovo moglo opisati. Vlada jedno veliko razočarenje, ali desilo se što se desilo, sada moramo ići naprijed i pokušati spasiti ono što se spasiti može” ističe Jasna.

Za razliku do centralnog dijela općine, sporedne mjesne zajednice pretrpjele su znatno veću materijalnu štetu. Većina puteva i mostova je uništena, a prema prvim procjenama materijalna šteta je višemilionska.

“Voda je bila takvog intenziteta da nismo imali vremena razmišljati o spašavanju namirnica i namještaja, već samo svojih života. Bio sam među rijetkim muškarcima u naselju, tako da mi je bilo veoma teško izboriti se sa svime. Sve je uništeno i poplavljeno. Ne znam šta ćemo dalje”, kaže nam Safet Ćirić

Sreće da voda zaobiđe njenu kuću nije imala ni Ganiba Šendić, koja nam kroz suze svjedoći da su prostorije poplavljene za svega tri minute.

“U vrijeme prodiranja vode nalazila sam se u kući i tada me obuzeo veliki strah. Za nekoliko minuta voda mi je sve odnijela. Vjerujem da je naš načelnik dobar čovjek i da će učiniti sve kako bi nam se pomoglo”, priča nam Šendić dok briše suze sa svoga lica.

Kući porodice Ljaljić skoro da je nemoguće prići, a svi članovi aktivno rade na iscrpavanju vode, uklanjanju nanosa zemlje, mulja, smeća, granja i kamenja.

Problem su napravili lokalni vodotoci, a mještanin Emir Ljaljić nam kaže da ovo područje poplave pogađaju svakih nekoliko godina, međutim, prema njegovom svjedočanstvu, ovaj put stanje je najhaotičnije.

“Osim mulja, ovdje se danas može pronaći i izuzetno mnogo smeća, pokidanih cijevi i drveća iz šuma. Nažalost, smeće je postalo naša svakodnevnica i sve dok ne počnemo voditi više računa o tome bit će nam ovako kako jeste”, ističe Ljaljić koji se nakon našeg razgovora vratio radnim obavezama.

Mještanima Čelića u saniranju posljedica pomažu pripadnici svih lokalnih službi koji su na terenu nešto manje od 24 sata. Osim najavljenih novih kišnih padavina, strah im dodatno stvara i pokretanje klizišta na ovom području koje se nalazi u podmajevičkim predjelima. U ovoj općini i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće.

klix.ba