Početna Vijesti Novosti Osumnjičeni za ubistvo Adnana Salčina: Živković se krio u Švedskoj (Foto)

Osumnjičeni za ubistvo Adnana Salčina: Živković se krio u Švedskoj (Foto)

Živkovića koji je izručen avionom preuzela Granična policija BiH, a potom ga predala Sudskoj policiji

Aleksandar Živković Sale (33), rođen u Beogradu, a koji se dovodi u vezu s ubistvom Adnana Salčina 2015. godine, krio se u Švedskoj, odakle je izručen bh. pravosuđu.

Za njim je bila raspisana međunarodna potjernica te se sumnjalo da je nakon zločina pobjegao u Srbiju jer posjeduje državljanstvo BiH i Srbije. Međutim, ispostavilo se da je pobjegao dalje. Prije tri mjeseca Živkovića je policija u Švedskoj uhapsila na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala BiH.

On je iz Švedske avionom izručen 7. juna, kada ga je na Sarajevskom aerodromu preuzela Granična policija BiH. Sudska policija Kantona Sarajevo preuzela ga je istog dana u 13 sati. Nakon zadržavanja Živković je 8. juna doveden pred sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu, koji mu je potvrdio pritvor određen po potjernici.

U narednom periodu Živković će biti saslušan u Tužilaštvu radi provođenja istrage o ubistvu.

Adnan Salčin, sin legendarnog ratnog heroja Sarajeva Ramiza Salčina, 2. marta 2015. godine ubijen je u automobilu Lancia u sarajevskom naselju Mojmilo. Ubica je ispalio dva hica iz pištolja, od kojih je jedan pogodio Adnana u ruku, a drugi mu je prošao kroz prsa. Pretpostavlja se da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor upucao Salčina.

Drugi osumnjičeni u ovom predmetu Safet Korić (alias Safet Ljaljak), rođen u Bijelom Polju, Crna Gora, još je nedostupan pravosuđu BiH.

avaz.ba