Početna Vijesti Novosti Gates: Imali smo sreće s koronavirusom, sljedeća pandemija bi mogla značiti kraj...

Gates: Imali smo sreće s koronavirusom, sljedeća pandemija bi mogla značiti kraj društva

Multimilijarder Bill Gates smatra da smo imali sreće s koronavirusom te da je ovaj virus mogao biti mnogo fatalniji po čovječanstvo. Upozorio je da bi sljedeća pandemija mogla značiti kraj društva.

Ovo je ranije ove sedmice izjavio na samitu lista Time u New Yorku.

“Moram ovo kazati, s obzirom na to da je tokom ove pandemije u svijetu preminulo 20 miliona ljudi, od toga milion u Sjedinjenim Američkim Državama. Moglo je biti mnogo fatalnije. Imali smo sreće da je stopa smrtnosti bila 0,2 posto”, istakao je suosnivač kompanije Microsoft.

Zvanični podaci kazuju da je tokom pandemije koronavirusa u cijelom svijetu preminulo 6,3 miliona ljudi. No, stručnjaci smatraju da je taj broj znatno veći. Procjena Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da je 2020. i 2021. preminulo 14,9 miliona ljudi.

Gates je upozorio da bi ta sreća mogla izostati tokom sljedeće pandemije. Prema njegovim riječima, ako kod sljedeće pandemije stopa smrtnosti bude pet posto, to bi moglo značiti kraj društva. Ponovio je da šanse za izbijanje pandemije u sljedećih 20 godina iznose 50 posto.

Međutim, uvjeren je da se sljedeća pandemija može prevenirati, a kako je to moguće postići obrazložio je u knjizi “Kako spriječiti sljedeću pandemiju (How to Prevent the Next Pandemic)”.

klix.ba