Početna Vijesti Novosti CRNE PROGNOZE: BIT ĆE MANJE HRANE, UZ JOŠ VIŠE CIJENE, GLAD PRIJETI

CRNE PROGNOZE: BIT ĆE MANJE HRANE, UZ JOŠ VIŠE CIJENE, GLAD PRIJETI

Iz Ukrajine se očekuje izvoz od najviše 10 miliona tona pšenice ove godine. Službena Moskva istodobno očekuje rekordnu žetvu žitarica te povećanje izvoza ruske pšenice na oko 40 miliona tona, čime će pokriti više od 20 posto potreba svjetskog tržišta.

Budući da će se i izvoz žitarica u svijetu smanjiti za 13 miliona tona, ili za 2,6 posto, izvjesno je da će u svijetu biti manje raspoložive hrane, uz njezino poskupljenje. I bez toga cijene hrane dosegnule su rekordne visine, a samo pšenica je na svjetskim burzama 60 posto skuplja nego prije godinu dana.

Prije objave sumorne progoze FAO-a, brojne su međunarodne institucije već upozorile da će u svijetu doći do nestašica hrane kakva se ne pamti desetljećima. Čak 323 milijuna ljudi u svijetu trenutačno “maršira u gladovanje” dok njih 49 milijuna u 43 zemlje “kuca na vrata gladi”, procijenio je David Beasley, direktor Svjetskog programa za hranu UN-a. Glad najviše prijeti zemljama Afrike i Afganistanu, dok se povremene nestašice nekih namirnica očekuju i u razvijenim zemljama. Primjerice, u Velikoj Britaniji posljednjih tjedana na policama prodavaonica nije bilo suncokretova i repičnog ulja. Ukrajina i Rusija su među najvećim proizvođačima uljarica u svijetu.

U pokušaju ublažavanja poremećaja na tržištu hrane, čelnici Europske Unije i SAD-a zatražili su od ruskog predsjednika Vladimira Putina da njegova mornarica u Crnom moru omogući izvoz oko 20 milijuna tona žitarica iz Ukrajine, blokiranih u njezinim lukama. Putin im je odgovorio da će dopustiti izvoz ukrajinskih žitarica pod uvjetom da Zapad Rusiji ukine “odgovarajuće” sankcije, kako bi i njegova zemlja mogla neometano izvoziti svoje žitarice i umjetna gnojiva. Inicijativu za neometani izvoz ne samo ukrajinskog, nego i ruskog žita pokrenuo je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

No, prema pisanju portala Politico, nema izgleda da se pitanje izvoza ukrajinskih žitarica uskoro riješi jer SAD i EU nisu spremni Rusiji ukidati nametnute kazne.

Prema zapadnim medijima, Putin zapravo ucjenjuje svijet hranom. Postojeće sankcije, kažu, ne sprječavaju Moskvu u izvozu žita i umjetnih gnojiva, to više što zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike ne provode sankcije protiv Rusije. Iz Ukrajine se očekuje izvoz od najviše 10 milijuna tona pšenice ove godine. Službena Moskva istodobno očekuje rekordnu žetvu žitarica te povećanje izvoza ruske pšenice na oko 40 milijuna tona, čime će pokriti više od 20 posto potreba svjetskog tržišta.

Dok se očekuje pad proizvodnje žitarica u svijetu i dok traju natezanja između Zapada i Rusije o ukidanju prepreka za izvoz hrane i umjetnih gojiva iz tih zemalja, cijena pšenice na svjetskom tržištu jučer je dodatno porasla za 4,6 posto, prema podacima portala Trading Economics.

hayat.ba