Početna Senzacija INFO Novosti Na Trebeviću postavljen novi znak: Zabranjuje se obavljanje vjerskih obreda!

Na Trebeviću postavljen novi znak: Zabranjuje se obavljanje vjerskih obreda!

Na jednom od omiljenih destinacija građana, kako tokom radnih dana, tako i vikenda – Brusu na planini Trebević, postavljena je tabla s vrlo neobičnim znakom.

Odnosi se na zabranu obavljanja vjerskih obreda, a napisana je čak na četiri jezika – bosanskom, engleskom, italijanskom i arapskom.

Ostali detalji, kao ni sam uzrok ovakvom znaku, za sada nisu poznati.

Podsjetimo i da je prije četiri mjeseca, bh. građanin Bajro Čavčić napisao da je s prijateljima boravio upravo na Trebeviću, te je dobio kaznu od policije jer su obavljali podne-namaz na ovom području.

“Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića prof. teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na sta smo dobili veoma iznanđujući i bezobrazan odgovor: ‘Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza’ kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno”, napisao je tada Čavčić.

Kasnije se oglasila i policija Istočnog Sarajeva te su za medije naveli da su izdali prekršajni nalog izdat jer su građani prijavili “da u mjestu Brus, opština Istočni Stari grad, više lica svojim ponašanjem uznemirava građane”.

“Licu inicijala B. Č. izdat je prekršajni nalog po članu 7 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske, a protiv lica S.V. će biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, budući da je vrijeđao jednog od građana, zbog počinjenog prekršaja iz člana 8 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske”, naveli su iz policije RS-a tada.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba poslala je upit o ovome znaku policiji Istočno Sarajevo, ali nisu dobili odgovor.

ekskluziva.ba