Početna Vijesti Novosti ISPLIVALI NOVI DETALJI O TRAGIČNOJ SMRTI MATEJA PERIŠA: BIO JE SVJESTAN SVEGA

ISPLIVALI NOVI DETALJI O TRAGIČNOJ SMRTI MATEJA PERIŠA: BIO JE SVJESTAN SVEGA

Poznati skiper i licencirani spasilac Danko Pljevaljčić komentarisao je šanse tragično stradalog Mateja Periša da preživi.

Matej Periš nije imao nikakve šanse da preživi, bez obzira na njegovu fizičku spremnost i umijeće, bez obzira na to što je odrastao na moru, trenirao vaterpolo i bio vrsan plivač. Kao što sam i rekao, u prvom minutu skočio mu je adrenalin, došao je donekle, a nakon toga drastično mu je opala sposobnost. Nije mogao ni da proba da pluta, tijelo se već ukočilo, bio je, vjerovatno, svjestan toga što mu se dešava, a praktično paralisan, jer su ruke i noge ostale bez krvi. To je kao da si invalid, kao biljka, svega si svjestan, ali ne možeš da reaguješ.

Poslije toga slijedi utapanje. Voda te povuče na dno, onaj dio tijela koji se savija, to je prednji dio, obično je ka vodi. To, kada će voda izbaciti tijelo zavisi samo od temperature vode. Ako je hladno – tijelo se sporije raspada, a ako je topla voda – tijelo se raspada znatno brže, iako voda čuva vanjsku stranu, unutrašnji organi istrunu. Kada se tijelo napuni gasovima od truljenja, ono kreće na površinu, to se desilo i sada.

hayat.ba