Početna Senzacija INFO Novosti RUSIJA ISPALILA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU! Zastrašujući “Cirkon” obasjao nebo i raznio metu...

RUSIJA ISPALILA NOVU HIPERSONIČNU RAKETU! Zastrašujući “Cirkon” obasjao nebo i raznio metu u paramparčad! (VIDEO)

Rusija je ispalila hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na položaj morskog cilja u Belom moru iz Barencovog mora.

Rusija je lansirala hipersoničnu raketu Cirkon i pogodila cilj koji se nalazi na udaljenosti od oko 1.000 kilometara u Belom moru, tvrdi Moskva. Lansiranje je bilo deo vežbe testiranja novih vrsta oružja, javila je državna novinska agencija TASS.

“Danas je vodeća fregata projekta 22350 Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov ispalila hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na položaj morskog cilja u Belom moru iz Barencovog mora”, navelo je rusko Ministarstvo odbrane. Brzina projektila je na ruskoj televiziji opisana kao “tolika da sprečava protivnikov PVO sistem da na vreme otkrije njen udar”.

“Otkrivene su skrivene karakteristike ruske hipersonične rakete Cirkon…” navodi TV Zvezda, kanal u vlasništvu Ministarstva odbrane Rusije.

“Cirkon”, koji je Kremlj označio kao “nezaustavljiv”, ima promenljivu putanju kako bi izbegao otkrivanje. “Niko neće videti lansiranje rakete ili njen let. Videće samo kada projektil pogodi metu. Mislim da ništa neće moći da se suprotstaviti ovome u narednih nekoliko godina”, rekao je u jednoj TV emisiji komandant fregate, kapetan prvog ranga Igor Krohmal.

Moskovska državna televizija opisala je Cirkon kao Putinovo oružje za brisanje američkih gradova u slučaju nuklearnog sukoba. Domet projektila je oko 650 milja, odnosno oko 1.045 kilometara, ali komandant fregate kapetan Igor Krohmal tvrdi da može da gađa ciljeve na udaljenosti do oko 1.500 kilometara.

Kako navodi Miror, projektil bi mogao da pogodi London za pet minuta. Putin je u decembru rekao da se Cirkon ispaljuje iz mora na morske i kopnene ciljeve.

Podsetimo, saradnik Vladimira Putina se ranije, u jezivom upozorenju EU i NATO-u, hvalio da Satana 2 može da uništi “pola američke obale”.

mondo.rs