Početna Vijesti Novosti DNK analiza potvrdila: Tijelo nađeno na Adi Huji pripada Mateju Perišu

DNK analiza potvrdila: Tijelo nađeno na Adi Huji pripada Mateju Perišu

Periš je nestao u Beogradu u noći sa 30. na 31. decembar, kada je ostavio svoje prijatelje u beogradskom klubu “Gotik”

Kako pokazuju prva saznanja nakon obdukcije tijelo koje je jučer izvučeno kod Ade Huje pripada Mateju Perišu.

Prema prvim saznanjima nakon obdukcije, uzrok smrti je utapanje.

I dalje se čekaju rezultati toksikološke analize, koji će biti gotovi tek za dvadesetak dana, javlja Nova.rs.

Periš je nestao u Beogradu u noći sa 30. na 31. decembar, kada je ostavio svoje prijatelje u beogradskom klubu “Gotik”. Od tada je njegov nestanak bio velika misterija za sve.

Odmah su objavljeni snimci sa nekoliko kamera na kojima se vidi kako Periš trči, zaustavlja taksi, ponovo trči, a potom navodno silazi kod rijeke.

Ono što je izvjesno jeste da je Matej izašao iz kluba i počeo da trči uzvodno uz Savu, prema Promenadi. On je bio samo u crnoj majici kratkih rukava i nije se zaustavljao. Postojala je bojazan da ga je neko jurio, međutim, na jednom od snimaka koji se pojavio jasno se vidi da Matej brzo trči ulicom punom ljudi, ali niko mu nije za petama i sve je mirno.

U jednom trenutku Matej se mimoišao sa vozilom koje kao da nije ni primijetio, a prošao je i između autobusa i ograde, ne obazirući se na opasnost od saobraćaja.

Otac Mateja Periša proveo je u Beogradu dva mjeseca, nadajući se sve vrijeme da će njegov sin biti pronađen.

Pet mjeseci tragalo se za Matejom Perišem

Skoro pet mjeseci tragalo se za Matejom Perišem, momkom iz Splita koji je nestao u Beogradu tokom dočeka Nove godine. DNK analiza potvrdit će da li je tijelo pronađeno na Ada Huji njegovo.

Čekali smo vijest, čekali smo istinu i ta istina se na kraju pokazala takva kakva jest, bolna, nikakva, teška, kazao je za HRT Nenad Periš nakon što ga srbijanski MUP u srijedu obavijestio da je u Dunavu nađeno tijelo muškarca čija odjeća odgovara opisu onoga u što je bio odjeven njegov sin Matej koji je nestao u Beogradu krajem 2021. godine.

– Kao što sam govorio, moram biti spreman na sve to. Možda će nekome biti čudno, ali koliko god bilo bolno i teško, a vjerujte mi da je strašno teško, čovjek mora imati nadu. Mene moja vjera uči da nada uvijek postoji. Iako se rastanak dogodio, nada da ćemo se ponovno sresti nikad neće prestati biti tu, rekao je Nenad Periš i zahvalio svima koji su pomogli “da se istina pronađe”.

Mobilni telefon bio jedna od misterija

Mobilni telefon bio jedna od misterija tokom više od pet mjeseci potrage za nestalim Splićaninom.

Naime, Matej je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra, u Beton hali, a posljednji put, signal mobilnog telefona lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav.

Također, prema informacijama iz medija, bazne stanice locirale su signal mobilnog telefona prvo kod „Savanove“, a tek kasnije i kod Velikog ratnog ostrava.

Kako je telefon “doplivao” do Velikog ratnog ostrva, bila je prava misterija, ali i kako je moguće da on emitira signal, iako se nalazi u vodi.

Profesor Elektrotehničkog fakulteta Aleksandar Nešković objasnio je ranije za 24sedam da telefon nije u stalnom kontaktu sa sistemom, čak i u normalnim okolnostima, ali i kazao da je signal dosta oslabljen kada prolazi kroz vodu.

– Ako je telefon bio na iole većoj dubini, on je oslabljen i teško da bi se locirao, te je tako u momentu registrovanja morao da bude na manjoj dubini, pa čak i na površini”, rekao je Nešković.

 

avaz.ba