Početna Senzacija INFO Novosti Sladić: U četvrtak ujutro snizite temperaturu skoro za 25 stepeni

Sladić: U četvrtak ujutro snizite temperaturu skoro za 25 stepeni

“Zenica mjeri čak 34 °C (izvor: FHMZBiH). Datum nije 16.7. već 16.5.2022.

U četvrtak ujutro snizite navedenu temperaturu (34 °C) skoro za 25 do 30 stepeni”.

Najavio je ovo putem Facebooka bh. meteorolog Nedim Sladić. On je već ranije rekao kako se u Bosni i Hercegovini narednih dana očekuje promjena vremena, ali i dosta toplije vrijeme nekoliko dana kasnije – pa će ova sedmica, što se tiče vremenske prognoze, biti dosta nestabilna, po svemu sudeći.

“Nova promjena vremena uslovljena prelaskom frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe nam donosi kišu, lokalne pljuskove i grmljavinu u utorak, kada mjestimice na sjeveru i istoku Bosne usljed izraženih parametara nestabilnosti i dostupne toplotne energije se u zoni fronte ne isključuje i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno jačim vjetrom te sugradicom i gradom.

Važno je istaknuti da sva područja neće biti zahvaćena podjednako takvom nepogodom. Suho bi ostalo izgledno na jugu i jugozapadu Hercegovine. Sjeverozapadno visinsko strujanje po njegovom odmicanju na istok uslovljava prolazan, ali izraženiji pad temperatura zraka za 10 do 15 stepeni, pa ćemo temperaturno nakratko biti ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, a srijedu i četvrtak ujutro ponovo bi bilo hladno.

Naročito se to odnosi na srijedu kada će biti umjerene, a u Hercegovini na udare i jake bure, kao posljedica izraženije razlike u pritiscima usljed jačanja anticiklone sa sjeverozapada i sniženog pritiska sa jugoistoka, a tad će se najprije razvedriti u Hercegovini i Krajini, a potom i u ostatku zemlje.

Potom ponovo stabilnije vrijeme, ali uz osjetnije zatopljenje prema kraju radne sedmice koje uslovljava jačanje termobaričkog grebena s jugozapada koji donosi ljetni ugođaj primjeren julu mjesecu i nove tridesetice u našu zemlju, a koje bi bile prisutne i tokom vikenda. Krajem maja čini se da bi po trenutnom stanju uglavnom ostalo natprosječno toplo, ali i nešto promjenjivije uz lokalne pljuskove. Padavine narednih 10 do 15 dana uglavnom su u skladu sa godišnjim dobom – neravnomjerno raspoređene, i količinski i prostorno”, poručio je Sladić. prenosi “Radiosarajevo“.

haber.ba