Početna Vijesti Novosti MEŠIHAT DEMANTIRAO MEDIJE SPP-a: Neistina da smo odlučivali o unutrašnjim stvarima IUNP

MEŠIHAT DEMANTIRAO MEDIJE SPP-a: Neistina da smo odlučivali o unutrašnjim stvarima IUNP

Nakon informacije u medijima blikim SPP-u da je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji udaljio Elmu Elfić Zukorlić sa Internacionalnog univerziteta, ovaj Mešihat je saopćio da je riječ o neistini, te da se o unutrašnjim stvarima Univerziteta može odlučivati isključivo na organima ove visokoškolske ustanove, u skladu sa Statutom Univerziteta i drugim zakonskim aktima.

“Povodom natpisa u medijima da je Islamska zajednica odlučivala o unutrašnjim stvarima na Internacionalnom univerzitetu, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava javnost da je riječ o neistini, te da se o unutrašnjim stvarima Univerziteta može odlučivati isključivo na organima ove visokoškolske ustanove, u skladu sa Statutom Univerziteta i drugim zakonskim aktima, a nikako na bilo kojem drugom organu ili krugu ljudi.

Internacionalni univerzitet je jedan od najvažnijih vakufa koje je osnovao rahmetli muftija akademik Muamer Zukorlić, uspješno ga vodio dugi niz godina, uspostavio sve organe na kojima je usvojen Statut, kojeg je lično odobrio i u skladu sa njim djelovao do momenta svoje smrti.

Svaki drugačiji pokušaj odlučivanja ili djelovanja na Univerzitetu ili izvan njega Islamska zajednica ne odobrava i smatra ugrožavanjem stabilnosti ove najvažnije obrazovne ustanove u Sandžaku, te narušavanjem njenog vakufskog statusa”, navodi se u saopćenju Mešihata.

Podsjećamo, portal Sandžak Press, blizak Islamskoj zajednici i SPP, objavio je da je nvodno na proširenoj sjednici koja je održana danas u Mešihatu jednoglasno donešena odluka o udaljavanju Elme Elfić Zukorlić sa radnog mjesta na Internacionalnom univerzitetu.

Kako je obrazloženo u objavi portala, ustanovljeno je da je njoj funkcija predsjednice Univerziteta zamrznuta, zbog funkcije pomoćnice ministra obrazovanja u Vladi Republike Srbije, kada je i zvanično odjavljena iz radnog odnosa na Univerzitetu.

Povezani video:

sandzaklive.net