Početna Senzacija INFO Novosti Meteorolog / To se čekalo: Sladić dao prognozu za juni, juli i...

Meteorolog / To se čekalo: Sladić dao prognozu za juni, juli i august

Poznati bosanskohercegovački meteorlog Nedim Sladić dao je prve prognoze o vremenu koje nas očekuje u junu, julu i augustu.

On je na Instagram stoyju podijelio prognozu Meteo-France za Balkansko poluostrvo. Ona kaže da su šanse za toplije ljeto od prosjeka na našem području čak 84 posto.

Sladić je ispod toga dodao i svoje prognoze. Smatra da postoji 70 ili 60 posto šansi da će ta tri mjeseca biti toplija od više godišnjeg prosjeka, 20 ili 30 posto da će biti prosječna i 10 posto da će biti slabija od prosjeka.

Podsjetimo, ranije je najavio da ćemo prve ‘vrle dane’ u ovoj godini imati od 11. do 15. maja. Kaže da će tada temperature ići do 30 stepeni.

O tome je govorio i sinoć na Instagramu:

“Od srijede do petka stabilno, natprosječno toplo i pretežno sunčano uz jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu i do 20, a dnevne temperature zraka od 26 do 31 stepeni.

Oko 15. maja promjena vremena uslovljena prelaskom frontalnog poremećaja donosi pad temperatura zraka na vrijednosti primjerene drugoj dekadi mjeseca (od 20 do 24 stepena), no bez većih i bitnijih padavina”, napisao je Sladić.

radiosarajevo.ba