Početna Senzacija INFO Novosti Konačno malo lijepih vijesti: Narednih dana u BiH jeftinije pileće meso, i...

Konačno malo lijepih vijesti: Narednih dana u BiH jeftinije pileće meso, i to zahvaljujući Srbiji!

Iz Koordinacije peradara/živinara BiH su potvrdili da bi upravo mesni i peradarski proizvodi trebali pojeftiniti u narednih desetak dana

Tokom protekla dva mjeseca građani BiH su se suočili sa drastičnim poskupljenjima svih životnih namirnica. U veoma kratkom periodu brojni prehrambeni proizvodi su imali i skoro duplo povećanje cijene. Među njima najprimjetnije je bilo poskupljenje brašna, te mesnih i peradarskih proizvoda.


Međutim, kako su za BHRT potvrdili iz Koordinacije peradara/živinara BiH, upravo bi mesni i peradarski proizvodi trebali pojeftiniti u narednih desetak dana.


Kao razlog za smanjenje cijena navode odluku Srbije da ukine embargo na izvoz žitarica u BiH.


– Rat u Ukrajini, koja predstavlja jednu od evropskih žitnica, doveo je do problema u snadbjevanju tržišta žitaricama od čije cijene u najvećoj mjeri zavisi konačna cijena pilećeg mesa. Svaki brojler u prosjeku pojede oko četiri kilograma stočne hrane tokom jednog ciklusa, a uzme li se u obzir da BiH, koja ima malu proizvodnju žitarica, godišnje proizvede oko 30 miliona brojlera, jasno je koliko su ovdašnji peradari ovisni od uvoza i koliko sve to utiče na cijenu finalnog proizvoda – naveli su iz Koordinacije za BHRT.

(DEPO PORTAL/ad)