Početna Senzacija INFO Novosti TIJELO MUAMERA ZUKORLIĆA NAKON EKSHUMACIJE I OBDUKCIJE UKOPANO U HAREMU ALTUN-ALEM DŽAMIJE

TIJELO MUAMERA ZUKORLIĆA NAKON EKSHUMACIJE I OBDUKCIJE UKOPANO U HAREMU ALTUN-ALEM DŽAMIJE

U haremu Altun-alem džamije u Novom Pazaru, nakon ekshumacije i obdukcije, ukopano je tokelo nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Ekshumaciju i obdukciju, koju je sproveo međunarodni stručni tim sastavljen od obducenata sudskih medicina iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke, preporučilo je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje vodi istragu radi utvrđivanja činjenica i tačnog uzroka smrti Muamera Zukorlića. Proces ekshumacije, osim domaćih tužilaca, nadgledalo je i Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac Muamer, rekao je okupljenima u dvorištu Altun-alem džamije u centru Novog Pazara, a nakon ponovnog ukopa njegovog oca, da je narod Sandžaka još jednom ispratio vođu, a da su mnogi njegovim preseljenjem postali jetimi.

Rekao je da je želja naroda bila ispred želje roditelja i porodice pa je zato Zukorlić nakon šest mkeseci od dženaze, ukopan s ostalim velikanima u haremu Altun-alem džamije.

Tvojih 30 jetima neće odustati od tvog puta, koliko god bude bilo teško i na šta god naišli. Mi smo danas ovdke u ovom historijskom trenutku, a zbog ovoga što se dešava ovih dana posljedice će se osjećati u narednih 100 godina – kazao je Usame Zukorlić.
Podsjetimo, ranije je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu podnio sin Muamera Zukorlića, a na osnovu nalaza dvije inostrane laboratorije koje su rezultatima analiza navele da je smrt Zukorlića najvjerovatnije nastupila usljed trovanja teškim metalima ili hranom. Slučaj je prebačen na novopazarsko Više javno tužilaštvo.

 

hayat.ba