Početna Vijesti Novosti Svečana sjednica Skupštine KS: Dodijeljena priznanja Nevenki Tromp, Erduanu Kafedžiću, nani Fati…

Svečana sjednica Skupštine KS: Dodijeljena priznanja Nevenki Tromp, Erduanu Kafedžiću, nani Fati…

Počasna građanka KS Nevenka Tromp nagrađena, kako je obrazloženo, zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je održana svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj su dodijeljena najveća javna priznanja KS ovogodišnjim laureatima.

Dobitnica priznanja Počasni građanin KS – Povelja Kantona Sarajevo je profesorica Nevenka Tromp.

U obrazloženju je navedeno da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa istraživanju i dokumentiranju ratnih zločina počinjenih u BiH, sakupljanja i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjima na prostoru BiH.

– Gledajući sva ova draga lica osjećam se kao Sarajka. Za sve vas koji ovdje sjedite i ne poznajete me, nadam se da ste prepoznali moju dobronamjernost u svemu što radim. Kada sam došla u srijedu i kada me nekolicina prijatelja pitala kako se osjećam, rekla sam da je jedna od najvećih stvari zbog kojih osjećam poniznost ta što ću sresti istinsku heroinu, a to je nana Fata – rekla je Tromp.

Plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je Erduanu Kafedžiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. U obrazloženju je navedeno da se priznanje dodjeljuje zbog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizma jačanjem institucija, te nesebičnog zalaganja za transparentnost procesa i promociju antikorupcijskih propisa u KS.

– KS danas ima antikoruptivni sistem. Prilikom uspostave toga sistema bilo je puno ljudi koji su pomogli i želim da im se zahvalim – rekao je Kafedžić.

Plaketa KS dodijeljena je Sanjinu Pehlivanoviću za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoja sporta i afirmaciji KS i države BiH. Pehlivanović je reprezentativac BiH u bilijaru i najmlađi je evropski prvak u historiji bilijara.

Očuvanje mira
Kardinal Vinko Puljić, koji je i zvanično prenzionisan krajem januara 2022. godine nakon skoro 31 godine provedene na čelu Vrhbosanske nadbiskupije, dobitnik je Plakete KS za izuzetan doprinos očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe, u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.

Dobitnica Plakete KS je i nana Fata Orlović, a priznanje se dodjeljuje za hrabrost, istrajnost i višedecenijsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda. Nana Fata je godinama vodila pravosudnu bitku za uklanjanje bespravno izgrađene pravoslavne crkve u njenoj avliji u Konjević Polju. Nakon presude Suda u Strazburu i godina odugovlačenja procesa uklanjanja, crkva je konačno srušena 5. juna 2021. godine. Iako narušenog zdravlja nana Fata je dočekala pravdu nakon skoro tri decenije.

Plaketa KS dodjeljena je i kolektivu Homework HUB, Bori Kontiću za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području KS i BiH, Udruženju Porodice tri plus.

Kontić nije došao da preuzme nagradu jer smatra da je ona kompenzacija za nedodjeljivanje Šestoaprilske nagrade.

Izuzetan doprinos
Plakete KS posthumno je dodijeljena profesoru Šadiju Mahtaru za doprinos u oblasti elektroinženjerstva, unapređenje sistema obrazovanja novih generacija iz oblasti IT tehnologija. Profesor Mahtar preminuo je u 46. godini od posljedica koronavirusa u januaru 2021. godine. Plaketa KS dodjeljuje se i akademiku Slobodanu Logi za izuzetan doprinos bosanskohercegovačkojm društvu iz oblasti medicinskih nauka i obrazovanja, te za cjelokupni naučno-istraživački rad. Profesor Loga bio je redovni član ANU BiH, profesor emeritus na Medicinskom fakultetu UNSA, a preminuo je 4. decembra 2021. godine.

Posthumno se priznanje dodjeluje i Hasanu Muratoviću, za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracije Univerziteta u Sarajevu. Muratović je za života obavljao niz važnih pozicija kako u akademskom, tako i političkom životu BiH. Za rektora Univerziteta u Sarajevu izabran je 2004. godine. Od posljedica koronavirusa preminuo je 14. novembra 2020. godine.

Plaketa KS posthumno je dodijeljena Tariku Heliću, za izuzetan doprinos bh. radijskom i televizijskom novinarstvu, te promicanju toleracije, ljubavi prema BiH i svim njenim građanima. Helić je bio dugogodišnji uposlenik Federalne televizije, a kasnije je svoj angažman nastavio na radiju Federacije BiH. Preminuo je 5. januara 2021. godine u 58. godini života.

Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, poručio je da se Sarajevo odbranilo hrabrošću svojih sinova i kćeri.

– Sarajevo je pokazalo i Evropi da je oduvijek dio nje, jer je 9. maj i njegov dan pobjede. Koristimo i ovu priliku da iskažemo solidarnost narodu Ukrajine. Bez obzira na vojnu nadmoć, niko ne može pobijediti narod. Ovogodišnji dobitnici priznanja su dokazani borci za BiH, jačanje njenih institucija i promociju u svijetu. Svi koji se kroz institucije istaknu, isplati se biti istinoljubiv, imat će našu podršku. Isplati se boriti, jer samo kad se borite ostajete neponiženi – rekao je Okerić.

avaz.ba