Početna Senzacija INFO Novosti Bivši brazilski predsjednik: Zelenskij je jednako odgovoran za rat kao i Putin!

Bivši brazilski predsjednik: Zelenskij je jednako odgovoran za rat kao i Putin!

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij “jednako odgovoran” za rat u svojoj zemlji kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, a u razgovoru za američki časopis Time od srijede nije štedio ni Washington ni UN.

“Vidim da svi parlamenti (svijeta) plješću ukrajinskom predsjedniku. Ali taj tip je jednako odgovoran kao i Putin. Za rat nikad ne postoji samo jedan krivac”, rekao je Lula, favorit na predsjedničkim izborima u Brazilu u oktobru.

“On je htio rat. Da ga nije htio, pregovarao bi malo više”, dodao je.

Lula je također rekao da se Zelenskij “čudno” ponaša. “Reklo bi se kao da je u predstavi. Na televiziji je ujutro, u podne i navečer, u engleskom, francuskom, njemačkom parlamentu, kao da je u kampanji. Trebalo bi mu više biti stalo do pregovaračkog stola.”

Ikona brazilske ljevice optužila je i zapadne sile da “potiču mržnju prema Putinu”.

“Ako se ohrabruje Zelenskog, on misli da je najbolji. Zapravo bi mu trebalo ozbiljno reći: ‘Momče, ti si dobar komičar, ali nećemo ratovati da bi ti mogao nastupati.’ I reći Putinu: ‘Imaš puno oružja, ali ne moraš ga upotrijebiti protiv Ukrajine. Hajdemo razgovarati!'” naglasio je.

Lula (76), koji je bio predsjednik Brazila u dva mandata, od 2003. do 2010., optužio je američkog predsjednika Joea Bidena da “nije donio ispravnu odluku” kad je riječ o sukobu u Ukrajini.

“Sjedinjene Države imaju jako veliku težinu i mogle su izbjeći sukob… Biden se mogao više uključiti, mogao se uputiti zrakoplovom u Moskvu i razgovarati s Putinom. To je stajalište koje se očekuje od lidera”, rekao je.

Kritizirao je i UN. “Treba hitno uspostaviti novu svjetsku vladu. UN više ne predstavlja ništa, svjetski čelnici ga više ne shvaćaju ozbiljno. Putin je jednostrano izvršio invaziju na Ukrajinu ne konzultiravši UN”, rekao je.


ekskluziva.ba