Početna Vijesti Novosti Ivica Osim o bliskim susretima sa Arkanom: ‘Bio je opasan, ali i...

Ivica Osim o bliskim susretima sa Arkanom: ‘Bio je opasan, ali i ja sam bio mangup…’

“Dobar dan, gospodine Osim, znate li vi mene, govori mi Arkan. Rekoh, ne znam momak, a ja znam ko je, nego onako. Zašto mog Crnogorca Dejana Savičevića nema više na terenu u reprezentaciji, reče mi Arkan, a ja njemu mangupski, kad ti budeš selektor, onda ga ubacuj koliko hoćeš”

Dva puta sam kroz svoj novinarski posao imao priliku raditi intervju sa Ivicom Osimom i dva puta privatno popiti kafu i razgovarati o svemu, od fudbala do psihologije, one ljudske, tu je bio majstor.

Najupečatljiviji mi je ostao, a bilo je to prije šest godina, razgovor o ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu.

“Arkan je bio opasan, ali sam ja mangup”


Prisjećajući se tih kobnih devedesetih godina kada je Jugoslavija polako ali sigurno išla prema svom kraju, a iz Beograda počeli da prijete oružanim sukobom ukoliko do toga dođe, Osim je vodio Partizan i bio selektor reprezentacije Jugoslavije koja je netom 1990. sa SP u Italiji ispala u četvrtfinalu od Argentine.

“On je meni jednom htio prići nakon beogradskog derbija sa Zvezdom. Nakon utakmice sam ga vidio kako me pogledom traži u želji da mi priđe. To sam vješto izbjegao, uhvatio neku “krivinu” i ušao kroz tunel u svlačionicu”, prisjećao se Švabo.

Tu je izbjegao susret sa Arkanom koji je već bio poznat u Jugoslaviji zbog činjenja krivičnih djela zbog kojih je bio hapšen, pa radio kao pripadnik Državne bezbjednosti, i onda se involvirao u Crvenu Zvezdu.

“Osvoji Hajduk iz Splita Kup Maršala Tita i običaj je bio da se napravi svečani prijem u Fudbalskom savezu Jugoslavije. Svi mi na okupu, zakuska, čestitke, kad ulazi Arkan. Obukao uniformu, kao vojvoda. Prate ga naoružani ljudi i pravo na mene. Dobar dan, gospodine Osim, znate li vi mene, govori mi Arkan. Rekoh, ne znam momak, a ja znam ko je, nego onako. Zašto mog Crnogorca Dejana Savičevića nema više na terenu u reprezentaciji, reče mi Arkan, a ja njemu mangupski, kad ti budeš selektor, onda ga ubacuj koliko hoćeš”.


Nastavlja mi Švabo dalje ovu, meni tad prezanimljivu priču, jer nikada nisam prije o tome čitao niti slušao.

“Počinje rat, Sarajevo pod opsadom, ja se spremam da podnesem ostavku kao selektor i trener Partizana, ona sad već čuvena konferencija za novinare, a mene zove tadašnji predsjednik Saveza Miljan Miljanić i kaže, pakuj se ti, Švabo, i vraćaj se u Sarajevo. Ovdje više neće biti sigurno za tebe.”

depo.ba