Početna Vijesti Novosti 8. FEDU: SVEČANO OTVOREN 8. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI

8. FEDU: SVEČANO OTVOREN 8. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI

8. Festival dječije umjetnosti FEDU danas je svečano otvoren u Pozorištu mladih. Zaštitno lice 8. FEDU je multitalentirana djevojčica Ilhana Pojata, nagrađivana ritmička gimnastičarka, koja se obratila svoj djeci i pozvala ih na Fedu, dok je direktor Fahrudin Kučuk istakao da se Festival dječije umjetnosti (FEDU) održava od 3. do 7. maja u sklopu Dana Kantona Sarajevo i Dana Općine Stari Grad i da konačno nakon dvije godine kada je održan online, je danas otvoren u Pozorištu mladih u punom kapacitetu. On je istakao da kao i ranije Festival ima četiri bitna segmenta dječije umjetnosti teatar, književnost, likovna umjetnost, muzika.

-I na našu radost ove godine još jedna umjetnost koja je bitna za djecu a to je film. Svaki dan ćemo imati po jednu projekciju u Cineplexxu – kazao je Kučuk.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić kazao je da je FEDU nešto posebno što se organizira, te istakao da dvije godine nakon pandemije Festival dobija novi život, posebno zato što će se održavati i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.
– Ovdje u Pozorištu mladih je početak i otvaranje Festivala dječijih umjetnosti. Siguran sam da će program koji je pripremljen za naredne dane biti festivalski doživljaj i da će djeca, roditelji i svi koji dođu uživati – kazao je ministar Avdić.
Za početak Festivala FEDU u Pozorištu mladih u Sarajevu odigrana je predstava GP Jazavac iz Banje Luke “Ježeva kućica”.


Festival će se održavati na lokacijama: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), BKC (radionice, naučni skup, muzička takmičenja, KIDS BAZAR, promocije, naučni skup), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto o temu bajka), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice).
Festival se također odvija u Kaknju na lokacijama: KSC Kakanj ( predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), zatim u bibliotekama u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli ( BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar (književne, baletne i muzičke radionice).

Festival dječije umjetnosti (FEDU) prvi je internacionalni umjetnički festival za djecu u BiH i regionu. U okviru Festivala održava se takmičarski dio iz oblasti teatra, književnosti, muzike i likovne umjetnosti u kojima učestvuju autori iz cijele regije, pored djece (učenika osnovnih škola) koji djeluju u posebnoj kategoriji.
FEDU je festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmira stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo.

Nakon zvaničnog otvorenja publika je besplatno pogledala predstavu “Ježeva kućica”. Prvi dan Festivala obilježen je posebnim programima, izložbom Marije Fekete-Sullivan, dječijim filmom, radionicama. Večeras je na programu koncert klasične muzike sestara Meline i Lamije Šišić klasične muzike u 18 sati u BKC-u i predstava “Tihi dečak” u 19 sati

Od 3.-7.5.2022. u sklopu Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad održava se 8. Festival dječije umjetnosti na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), BKC ( radionice, naučni skup, muzička takmičenja, KIDS BAZAR, promocije, naučni skup), Cineplexx (dječiji filmovi), Biblioteka Dječija kuća Grbavica (okrugli sto na temu bajka), CKM Općine Centar (dječije predstave) i Historijski muzej (radionice). Festival se odvija i u Kaknju: KSC Kakanj ( predstave) i Gradska biblioteka Kakanj (književni karavan), u Biblioteci u Brezi i u Goraždu (književni karavan), u Tešnju (predstave), te u Tuzli ( BKC Tuzla i MIOC – Međunarodni interaktivni otvoreni centar (književne, baletne i muzičke radionice).

U kinu Cineplexx počinjemo u 14 sati sa filmskim projekcijama dječijeg filma. Klasik “Vlak u snijegu” počinje program Dječiji film koji je selektirala bh. rediteljica Ines Tanović.
Muzičko otvorenje Festivala imat ćemo sa našim sviračkim talentima koji će pokazati svoje izuzetne koncertne sposobnosti. Riječ je o višestruko nagrađivanim sestrama tinejdžerkama iz Tuzle, Melinom (klavir) i Lamijom Šišić (violina). Njihov koncert klasične muzike pod nazivom “Muzički trenutak” počinje u 18 sati u BKC-u. Nakon koncerta, vrijeme je za novu predstavu: “Tihi dečak” Pozorišta za decu iz Kragujevca koja igra u Pozorištu mladih u 19 sati.

U FEDU Centru u galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra dočekat će vas cjelodnevni program, radionice, mozgaonice, igraonice, Kids bazar, izrada nakita, torbi, lutki, sapuna, crtanje tetovaža kanom i još mnogo kreativnih, edukativnih i zabavnih sadržaja.

Na zidovima u koloritu koja donosi magiju iz bajke bit će predstavljena književna izložba naše prve književne laureatkinje sa 2. FEDU Marije Fekete-Sullivan pod nazivom “Šetaj i čitaj”.
Dvije radionice će djeci približiti čitanje i kreativni rad. Sa Suzanom Dedić u Djetlićevoj škrinjici mašte djeca će učestvovati u kreativnoj pričaonici “Igranje kroz čitanje i čitanje kroz igranje”.
Izrađivat ćemo i nakit od papira, i prirodne preparate za kupanje, slikati, ilustrirati, igrati logičkih igrica.

CIJELI PROGRAM 8. FEDU JE POTPUNO BESPLATAN.

U toku Festivala djeca i roditelji potpuno besplatno mogu pogledati 10 teatarskih predstava iz Regije (najboljih po ocjeni selektora) i 3 dječije predstave koje su produkt školskih dramskih sekcija iz FBiH, pet filmova koje je selektirala naša uvađena rediteljica Ines Tanović i koji će biti prikazivani u Cineplexxu, koncerte na otvaranju i zatvaranju FEDU, takmičenja za najboljeg gitaristu i najbolji vokal, muzičku promociju slikovnica, koncert talentiranih muzičara – malih svirača iz “Muzičkih nota”, Kids bazar u BKC-u, likovne radionice, izložbe, kao i druge kreativne programe profesionalnih umjetnika.
NAGRADE 8. FEDU

U okviru 8. FEDU dodjeljuju se slijedeće nagrade:
Grand prix pod nazivom AIDIN MASLAČAK TEATAR– najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim. Publika dodjeljuje nagradu

Najjači aplauz.
AIDIN MASLAČAK BAJKA – za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca
Najbolje mlado spisateljsko pero “AIDA” – za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola
AIDIN MASLAČAK ART – za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti
AIDIN MASLAČAK NOTE – za dosage u muzičkoj umjetnosti
AIDIN MASLAČAK KINEMA – nagrada publike za najbolji film

Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera, koje su omogućili prijatelji i partneri Festivala: Porsche BH, Gadžo komerc, Messer Tehnoplin, Lutrija BH, Gebruder Weiss, BH Telecom, Geotec i Discover Me Academy.

Festival su podržali: Općina Stari Grad, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likove umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost.
Zahvaljujemo se i našim medijskim pokroviteljima: Hayat TV, Agenciji Fena, Radiju Antena i Radiju Stari Grad.

Dolazak na programe 8. FEDU se može najaviti na mail:
[email protected]