Početna Senzacija INFO Novosti Usame Zukorlić otkrio detalje: Ovo su razlozi zašto je odložena ekshumacija

Usame Zukorlić otkrio detalje: Ovo su razlozi zašto je odložena ekshumacija

Mi nemamo kristalno jasnu sliku šta je bio uzrok smrti, kazao je on

Sin bivšeg muftije sandžačkog Muamera Zukorlića, Usame gostovao je u večerašnjem “Centralnom dnevniku”, sa Senadom Hadžifejzovićem gdje je govorio o ekshumaciji i obdukciji te razlozima zbog čega je odložena.

Kako navodi Usame Zukorlić ekshumacija je trebala da se desi ekspresno.

– Dva su razloga zbog čega je odložena. Prvi jer porodica nije bila spremna da to proživi, a drugi je taj što smo tražili da se formira međunarodna ekspertiza da bi se na najbolji način ustanovio uzrok smrti mufije. Nema opstrukcija ni iz BiH ni iz Srbije! Želimo da imamo povjerenja u pravosudne organe Srbije, ali želimo da se sve odradi na najbolji mogući način. Ovo je krupna stvar, nije bezazleno – kazao je on.

Postići pravdu

– Želimo da dođemo do istine i da postignemo pravdu! Uzorak koji smo testirali ima tragove otrova, odnosno teških metala! Advokat nas je savjetovao da ne iznosimo sve detalje… Neozbiljno je iznositi bilo kakve sumnje u ovom momentu. Mi nemamo kristalno jasnu sliku šta je bio uzrok smrti! Ne želimo da iznošenjem sumnji napravimo štetu! Želimo postići pravdu, a ne štetu i zlo! Htjeli smo da zašitimo porodicu od agonije čekanja rezultata, mnogo nam je vremena trebalo da nađemo laboratorije i da sačekamo rezultate – kazao je.

Dodao je da su htjeli zaštititi porodicu, zato nisu ništa rekli dok nisu dobili rezultate!

Druga supruga muftije je saznala kada i njegova majka i sestre i majka muftije.

– Vijest o smrti muftije me zatekla u Istanbulu, tamo sam bio na školovanju. Kada sam stigao u Pazar, muftija je bio spreman da se obavi dženaza – rekao je on.

– Nisam učestvovao u odlukama koje su prethodile dženazi – ističe Zukorlić.

Kaže da se niusu htjeli pomiriti sa činjenicom da nije rađen policijski uviđaj, kao i da nisu uzete izjave, niti je urađeno utvrđivanje uzroka smrti, pa čak ni obdukcija.

– Sve se desilo kako se desilo. Samo nas nekoliko je uspjelo biti pribrano u tim momentima, pa smo uzeli uzroke rahmetli muftije i testirali ih. Naš narod je masovno sumnjao u uzrok smrti muftije; prozivali su me što nije rađena obdukcija – kazao je on.

Dodaje da bi bilo neozbiljno da se tek tako pomire sa činjenicom da nisu utvrđene okolnosti pod kojima je umro rahmetli muftija.

avaz.ba