Početna Vijesti Novosti Islamsko bratstvo ne poznaje spletkarenje protiv braće, niti iskrena ljubav poznaje pretvaranje...

Islamsko bratstvo ne poznaje spletkarenje protiv braće, niti iskrena ljubav poznaje pretvaranje i licemjerstvo

Islamsko bratstvo je veza srcâ, simbol njihove čistoće, miris duša i njihova uzvišenost, i bez njega nema potvrde istinskog vjerovanja (imana). Umovi se razlikuju u mišljenju, ali srca muslimana se ne bi smjela razlikovati u ljubavi prema njihovoj braći. Snaga bratstva je ispred materijalne snage, i kolika god bila moć novca, prestiža ili oružja, sve je to nemoćno ako nema islamskog bratstva. Ko se uzdiže nad svojom braćom muslimanima svojim novcem ili ugledom ili vlašću, ponižen je, ko se oholi nad njima svojim ”stažom” u islamu i ibadetom, zalutao je, a ko se stavlja iznad svoje braće, prezreo je i podcijenio ono što je Allah učinio uzvišenim i poštovanim.

Islamsko bratstvo je svijet ljubavi i darivanja, iskrenosti u savjetovanju, plod ispravnog vjerovanja i iskrenog ibadeta. Rekao je Uzvišeni Allah: ”A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima..” (Et-Tevba, 71.); ”Vjernici su samo braća.” (El-Hudžurat, 10.)

A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Vjernici (mu’mini) su kao cigle u građevini (čvrsto se drže zajedno).”

Svijet je svjedočio veličanstvenom primjeru bratstva ensarija, njihovom altruizmu i velikodušnosti, tako da nema velikodušnosti iznad velikodušnosti ensarija prema njihovoj braći muhadžirima, jer: ”Oni više vole njima (muhadžirima) nego sebi, mada im je i samima potrebno.” (El-Hašr, 9.)

Mi se danas danonoćno pitamo: ”Kad će Allahova pomoć?”, a naša muslimanska srca su posvađana, duše nesložne, otuđenost i nesloga je naša stvarnost, i zaboravljamo da nema pobjede bez bratske ljubavi, niti napretka bez ujedinjenih srca.

Neprijatelj je iskoristio našu podjelu i slavodobitno uzviknuo: “Ovih je zaista malo i rasrdili su nas, a mi smo svi budni!” Pa su nas protjerali iz naših domova, mučili nas, ubijali i učinili beskućnicima. Ne možemo se odbraniti i izbaviti iz ovog poniženja bez vraćanja izvoru naše snage, a to su prije svega: čvrsta vjera u Allaha i islamsko brastvo.

Islamsko bratstvo nije samo slogan, već stvarnost koja se ogleda u građenju i podizanju, a ne u rušenju, u lijepom ponašanju, odricanju i solidarnosti, prvo kod onih starijih, ali starijih i velikih umom i srcem, a ne po godinama. Koliko je starijih sa djetinjastim umom i ponašanjem, a koliko je mladih koji su stekli ugled snagom svoga uma i svoga ahlaka.

Ugled i plemenito porijeklo znače strpljivost, istinoljubivost, širokogrudnost, poštenje i pravednost. Najplemenitiji i najugledniji je onaj ko je najbogobojazniji i ko najviše služi svojoj braći, svom džematu i zajednici. Ljubav u ime Allaha znači davati, a ne uzimati, i žrtvovati sebe, imetak i ugled za svoju braću i za svoju zajednicu.

Čistoća prsa u odnosu na druge muslimane je najniži rang bratstva, a najviši rang je altruizam i pomaganje. Brat ne nosi prema svome bratu zlobu, zavist ili mržnju, čak i ako se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja njegovog brata. Iskreni musliman želi svome bratu ono što želi sebi, štaviše, on svojoj braći daje prednost nad sobom. Iskreno islamsko bratstvo ne poznaje spletkarenje ni zavjere protiv braće, niti iskrena ljubav poznaje pretvaranje i licemjerstvo.

Oni koji danonoćno rade u službi svoje braće, ne čekaju ni nagradu ni zahvalnost osim od Milostivog Gospodara. A što se tiče onih koji sebe smatraju vođama koji zaslužuju da ih se stalno služi pod izgovorom da su ispred drugih, oni svoju zgradu grade na podlokanoj obali koja se nagnula i koja će se brzo srušiti, a iza njih nećemo požnjeti ništa osim razočaranje i sramotu.

Milostivi Allahu, ujedini i spoji naša srca u ljubavi prema Tebi, u pokornosti Tebi i slijeđenju Tvoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i učini nas neprobojnim safom i jednom pesnicom protiv zablude, laži i zuluma. Amin!

saff