Početna Vijesti Novosti Velika šteta nanijeta Konstrakti: Zbog vaskršnje fotografije spominje se i diskvalifikacija: Evo...

Velika šteta nanijeta Konstrakti: Zbog vaskršnje fotografije spominje se i diskvalifikacija: Evo kako su reagovali iz Eurosonga

Vladimir Grajić Graja kompozitor i Uroš Babić, analitičar, istakli su da je politika prisutna u svim životnim sferama, uključujući i umjetnost.

Napad na srpsku predstavnicu na Evroviziji, Anu Đurić Konstraktu, zbog vaskršnje fotografije na kojoj se vide stočići u obliku slova “z”, koje su mnogi potpuno neosnovano protumačili kao podršku ruskoj vojsci u rusko-ukrajinskim sukobima nanijeli su veliku štetu srpskoj predstavnici, ističu gosti “Pulsa Srbije” na Kurir televiziji.

– Propaganda. Ali odavno smo svjedoci da su propaganda i politika duboko ušle u sve sfere umjetnosti, pa i u muziku. Prva pjesma koja je na Evroviziji imala neku političku poruku, a čak je i pobijedila je Toto Kotunjo, “Insieme”. Od tada je i politika na velika vrata ušla na pjesmu Evrovizije. Nedugo potom i Srbija i Crna Gora su bile izbačene sa takmičenja 1992. godine. Ovaj spin je i potpuno očekivan – kaže Graja.

Za Konstraktu kažu da je rusofil samo zbog stočića, a Babić ocjenjuje da je u pitanju jedna velika glupost.

Vladimir Grajić Graja istakao je da ti stočići u RTS-u postoje i ranije, a na pitanje voditelja Miloša Anđelkovića i Milice Marković koliko su ovakve optužbe nanijele štete Konstrakti, Grajić je ocijenio da su one neminovno načinjene.

– Toliko je sada sve to čudno, to je jedan veliki nonsen braniti se protiv nečega što je toliko nebulozno. Ali se mora braniti. Da li ćemo povlačiti iz prodaje sve što počinje na slovo “z”, da li ćemo izbaciti gradove koji počinju na slovo “Z”. Ulazimo u neku paranoju svega ovoga, a zapravo je sve to spin da se zabavi jedan dio populacije. Građanstvo većinski vjeruje medijima koje gleda i oni koji su plasirali ovo imaju imaju za cilj da predstave Konstraktu u takvom jednom svjetlu. I naravno da je to opasno. Takva jedna slika se šalje u svijet, i oni koji budu htjeli da glasaju za Konstraktu, gledaće je kroz prizmu onoga kako je predstavljena. Niko neće čuti saopštenje RTS, već će uzeti zdravo za gotovo tu informaciju. Šteta je načinjena – kaže Graja.

Babić je istakao da kritičko mišljenje na zapadu ne postoji.

– Pozadina je drugačije. Konstrakta nije napadnuta kao ona sama, kao umjetnica, već pozicija Srbije da bi se naružila u smislu podržavanja Rusije. Porpagandne aktivnosti mogu uticati na sve sfere društva, pogotovo na zapadno društvo, koje je naučilo da je sve ono što se plasira u medijima se ne preispituje – kaže Babić.

Graja je naveo da se Konstraktina pjesma potpuno razlikuje od svega.

– Ona šalje i jednu lijepu poruku o socijalnoj priči, šta je ono što kroz šta umjetnik prolazi. Nastup je odlično osmišljen. Ona je pozitivna, sve je dobro osmišljeno i ne vidim način da se spriječi njen odlazak – kaže Graja, koji je istakao da nema govora o diskvalifikaciji.

– Nije bilo nikakvih komentara od Eurosonga – kaže Graja.

Izvor: Kurir