Početna Vijesti Novosti Erdogan poručio da se mora organizovati evakuacija civila iz Mariuopolja!

Erdogan poručio da se mora organizovati evakuacija civila iz Mariuopolja!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim rekao da se mora organizovati evakuacija civila iz opkoljenog Mariupolja.

“Evakuacija mora biti organizovana kako bi se izvukli ranjeni i civili iz Mariupolja, gdje je iz dana u dan situaicija sve tužnija,” kazao je turski predsjednik.

Zelenski je na svom Twitter profilu napisao da je uoči razgovora Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina, naglasio turskom lideru neophodnost evakuacije civila iz Mariupolja, uključujući Azovstal i razmjenu zarobljenih trupa.


U nedjelju je i Međunarodni komitet Crvenog krsta pozvao da mu se hitno omogući pristup Mariupolju kako bi mogao organizovati dobrovoljnu evakuaciju civila.


Turska je ranije ponudila da brodovima izvrši evakuaciju iz Mariupolja. Turski ministar odbrane Hulusi Akar je početkom aprila rekao da njegova država može obezbjediti plovila za evakuaciju civila.

U nedjelju je Erdogan naglasio spremnost Turske da obezbjedi bilo kakvu potrebnu pomoć u procesu pregovora između Rusije i Ukrajine te da imaju pozitivan stav prema pitanju garancija koje je tražila Ukrajina.

ekskluziva.ba