Početna Vijesti Novosti Tragičan kraj Elmire koja je stradala u zemljotresu: Taman se vratila kući...

Tragičan kraj Elmire koja je stradala u zemljotresu: Taman se vratila kući iz grada, išla je prema sobi!

Da je Elmira Sefo (27) u petak kući stigla minut prije ili poslije kobnih 23.07 h, u Stocu danas ne bi bio Dan žalosti i sa stolačkoga minareta poziv na molitvu ne bi zvučao tako tužno.

Bila bi to uobičajena nedjelja u gradiću na jugoistoku Bosne i Hercegovine, 40 kilometara od Mostara, isto toliko od Metkovića, pa opet isto toliko od Nevesinja u Republici Srpskoj. Mjestu gdje žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci.

Sve je ipak palo u drugi plan kada je u petak malo poslije 23 sata udario potres magnitude 6,1 po Rihteru. Kako kažu stanovnici ovoga kraja, bio je to najjači potres koji su ikad osjetili, prenosi Jutarnji.


– Ne pamtim jači potres ovdje, iako se znalo tresti i prije. Ovo je dosta trusno područje. Ali da ovako ljulja skoro pola minute, a onda još njih pet ili šest slabijih kroz noć, nikad nije bilo. Niko nije spavao – govori 67-godišnji Daut Dautovski.

Pokazuje na Komanje, brdo koje s južne strane okružuje mjesto i u čiju su zavjetrinu, tik uz padine, Stoličani podigli kuće. Otamo se, kaže, dokotrljao kamen koji je presudio djevojci. Kaže da se može vidjeti i put kojim je ravnao sve ispred sebe.

– Čulo se rušenje kamena i onda, za dvije minute, eto, Hitna pomoć ide – prepričava on pokazujući niz ulicu, na dvije kuće ispod.

Tamo je porodična kuća Sefo, oca Dževada, majke Suade i tri kćerke, Jasmine, Selme i Elmire, koja sada na vratima podruma drži Elmirinu umrlicu i crvenu naljepnicu da je kuća neuseljiva.

Kako kažu prve komšije, od jakog potresa odlomila se kamena gromada s brda iznad njihove kuće i survala oko 300 metara, slamajući stabla, probijajući ograde, i propala je kroz krov kuće porodice Sefo.

Nevjerovatnom slučajnošću susjedne kuće su pošteđene. Na mjestu gdje je kamen probio krov stoji rupa promjera najmanje dva metra prekrivena ceradom. Osim toga, generalno govoreći, gradom je teško primijetiti veća oštećenja, kuće su uglavnom cijele, kao i dimnjaci, a oštećeno je nekoliko starih napuštenih kuća i lokalna osnovna škola.

Ipak, kamena je lavina nevjerovatnim spletom okolnosti presudila Elmiri Sefo, mladoj fizioterapeutkinji. Kako pričaju komšije, upravo se vratila kući iz grada i hodnikom prolazila prema sobi kada je teški kamen, propavši kroz krov, pao u hodnik i pritisnuo djevojku o zid. Trojica mladića kamen nisu mogla ni da pomjere. Jedan od njih bio je i prvi komšije Uso koji nije bio raspoložen za razgovor.

– Molim vas, ne mogu sada ništa govoriti – rekao je kratko.

Njegova majka Ediba Čerkez rekla je da zvuk kamenja koje se kotrlja prema kućama “nikad neće zaboraviti”, a i da je njihov krov zaobišao za oko metar. Pukom srećom.


– Prvo se sve počelo ljuljati, sve jače i jače, a onda se čula tutnjava i buka kamenja koje se kotrlja i ruši drveće i ograde. Mi smo prvi krenuli u pomoć, ali nismo mogli pomoći. Čuli smo poslije da je preminula na putu do bolnice – govori prva komšinica, dodajući kroz suze da je otac Dževad za ćerku počeo u prizemlju da sređuje studio za masažu.

Opština Stolac ima oko 3.000 stanovnika, i to pretežito muslimanskog, dvije trećine. Uglavnom je riječ o starijim ljudima koje izdržavaju djeca raseljena po državi i svijetu.

ekskluziva.ba