Početna Vijesti Novosti USAME O ELMI: Zašto se ona jedina oglašava, kome je u interesu...

USAME O ELMI: Zašto se ona jedina oglašava, kome je u interesu skretanje pažnje sa okolnosti smrti

Usame Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, podigao je javnost u Srbiji na noge kada je izneo sumnju da njegov otac Muamer Zukorlić nije preminuo prirodnom smrću. To je potkrepio nalazima dveju laboratorija iz inostranstva da je muftija otrovan.

Podneta je i krivična prijava tužilaštvu, a očekuje se da bude obavljena ekshumacija, te potom i obdukcija, kako bi se utvrdio uzrok smrti Muamera Zukorlića.

Ove činjenice otvorile su i brojna druga pitanja. Nakon saopštenja Usamea Zukorlića, oglasila se druga supruga rahmetli Muamera Zukorlića koja je izjavila da je potresena i uznemirena, kako zbog iznijete sumnje u uzrok smrti njenog supruga, tako i zbog činjenice da nije bila upoznata s tim da su rađene analize.

O svim sumnjama i spekulacijama, te pitanjima koja su pokrenuta u javnosti, za 24sedam otvoreno i iskreno govori Usame Zukorlić.

Šta vas je navelo da posumnjate u uzrok smrti oca, pa ste se odlučili da uzmete uzorak te ga prosledite na analizu različitim laboratorijama? Da li ste dobili neku informaciju koja je probudila sumnju?

– Sama činjenica da je umro velikan našeg vremena, a da nisu utvrđene nikakve okolnosti pod kojima je umro, bila je dovoljna da organizujemo uzimanje uzorka prije nego je rahmetli muftija ukopan. Nismo željeli da ostane veo tajne na tu temu. Na kraju smo dobili rezultate koji su vam poznati, a koji ukazuju na to da u analiziranom uzorku ima tragova otrova.

Elma više i ne krije: Nažalost, u porodici Zukorlić nije sve u potpunosti u redu

Ova vaša odluka nije bila poznata javnosti, što je razumljivo, jer ste sumnjali, ali zbog čega druga supruga, udovica, nije to znala i zbog čega joj niste to saopštili makar prije konferencije za štampu, nego se ona oglasila posle vaše konferencije?

– Sva porodica je saznala na isti način. Sve supruge rahmetli muftije su saznale na isti način. Nijedan član porodice nema privilegiju u odnosu na drugog člana porodice. Zašto se ona jedina oglašavala, zaista ne znam.

Sada je već poznato da se ekshumacija odlaže, navodi se kao razlog uključivanje međunarodnih institucija. Vi ste izjavili da porodica još nije spremna. Javnost spekuliše, međutim, da to nije jedini razlog odlaganja. Šta je pravi razlog?

– Porodica je sada već spremna za ekshumaciju. Želimo da se ona odradi u Novom Pazaru, a testiranja da se rade u više laboratorija posredstvom međunarodne ekspertize. Čekamo konačno odobrenje Republičkog tužilaštva.

Činjenica da udovica Muamera Zukorlića, Elma Elfić Zukorlić, nije znala ništa o tome, te izjave koje je dala poslije vaše konferencije svedoče da niste u dobrim odnosima. Da li ste razgovarali sa njom poslije svega što se dešavalo? Da li je ona sada uključena u istragu?

– Nama je sada u fokusu istraga. Privatna pitanja su sada po strani. Tema porodičnih odnosa je sada manje bitna u odnosu na istragu koja je u toku i ne znam kome bi bilo u interesu da skrene pažnju sa pitanja okolnosti pod kojim je umro rahmetli muftija na pitanje personalnih i privatnih odnosa.

Da li ćete biti isti čovjek ako se pokaže da je vaš otac ubijen, otrovan? Da li postoji bilo kakva sumnja ko je mogao da želi i da organizuje njegovu smrt?

– Nisam isti čovjek od dana kada sam saznao da je umro. O bilo kakvim sumnjama ćemo govoriti nakon što se završi proces obdukcije i ekshumacije.

Izbori su završeni, Stranka pravde i pomirenja je ostvarila dobar rezultat i sa tri poslanika ulazite u parlament. Koliko sada stižete da se bavite planovima vezanim za stranku i da li pravite strategiju o tome šta će za vas biti glavne teme u Skupštini?

– Prioritet nam je istraga koju vodimo. Trudimo se da ostanemo u političkom koloseku. Glavne teme su nam infrastrukturni projekti za Sandžak, otklanjanje nepravdi prema bošnjačkom narodu, položaj nacionalnih zajednica i suštinsko pomirenje između Bošnjaka i Srba.

POVEZAN VIDEO:

sandzacke.rs