Početna Vijesti Novosti Zelenski poručio Le Pen: Nadam se da je gospođa shvatila da se...

Zelenski poručio Le Pen: Nadam se da je gospođa shvatila da se prevarila!

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u četvrtak kandidatkinju na francuskim predsjedničkim izborima Marin Le Pen (Marine), kojoj zamjeraju bliskost s Rusijom, da prizna kako se “prevarila” te je također rekao da ne želi “izgubiti” odnose s Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), također predsjedničkim kandidatom.

– Ako gospođa kandidatkinja shvati da se prevarila, naš bi se odnos mogao promijeniti – rekao je Zelenski za BMFTV, te dodao da nije uvjeren da ima pravo uticati na ono što se dešava u Francuskoj.

Marin Le Pen i Emanuel Makron, kandidati u drugom krugu predsjedničkih izbora, trebaju se večeras suočiti u televizijskoj debati.

– Želim reći da očito održavam veze s Makronom i ne bih volio da ih izgubim – rekao je Zelenski.

Marin Le Pen je bio zabranjen boravak u Ukrajini u januaru 2017. nakon što je branila aneksiju Krima.

Ona je osudila invaziju koju je Rusija 24. februaru pokrenula na Ukrajinu, ali je ponovno pozvala na “približavanje između NATO-a i Rusije”, jednom kad rat završi.

Zamjeraju joj također što je u vrijeme predsjedničkih izbora 2017. posjetila Vladimira Putina, a njena stranka i dalje otplaćuje kredit od devet miliona eura od ruske banke Prva Češka koju se povezuje s Kremljom, a kredit je uzela od Rusa nakon što su je francuske banke odbile.

ekskluziva.ba