Početna Vijesti Novosti Da li je Rusija upravo najavila napad na još jednu zemlju?! Iste...

Da li je Rusija upravo najavila napad na još jednu zemlju?! Iste tvrdnje Putin je iznosio i prije invazije na Ukrajinu…

Tvrdnje da „postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik“ Rusija je ranije koristila kao povod za vojnu intervenciju u dijelovima susjednih država gdje živi većinsko prorusko stanovništvo

U saopštenju koje su prenijele agencije TASS i Interfaks, vršilac dužnosti komandanta CFD-a Rustam Minekajev rekao je da Rusija planira da uspostavi potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, što će omogućiti pristup Pridnjestrovlju, proruskoj otcjepljenoj pokrajini u Moldaviji, prenosi DW.

– Kontrola nad jugom Ukrajine je još jedan izlaz u Pridnjestrovlje, gdje takođe postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik – rekao je Minekajev.

Isto tako, pored Pridnjestrovlja, ruskoj vojsci cilj je i da naprave koridor do Krima.

– Od početka druge faze specijalne operacije, koja je počela prije dva dana, jedan od zadataka ruske vojske je da uspostavi punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom, što će obezbijediti kopneni koridor za Krim – rekao je ruski komandant, prenose RIA novosti.

Najava napada na Moldaviju?

Tvrdnje da „postoje dokazi o ugnjetavanju stanovništva koje govori ruski jezik“ Rusija je ranije koristila kao povod za vojnu intervenciju u dijelovima susjednih država gdje živi većinsko prorusko stanovništvo.

Slične tvrdnje ruski predsjednik Vladmir Putin je iznosio uoči napada na Ukrajinu 24. februara. Ruski predsjednik je odluku o invaziji pravdao navodima o ugnjetavanju ruskog stanovništva i onih koji govore ruski jezik u Donbasu, regionu na istoku gdje se nalaze samoproglašene Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR).

Putin je tvrdio da je Ukrajina u Donbasu „izvršila genocid nad ruskim stanovništvom od 2014. godine“ i da je cilj ulaska ruskih tenkova u Ukrajinu zaštita tog stanovništva.

Takođe, slične tvrdnje bile su povod da Rusija vojno interveniše u Gruziji, gdje su dve teritorije jednostrano proglasile nezavisnost što je dovelo i do rata u Gruziji 2008. godine. Riječ je o Južnoj Osetiji i Abhaziji, koje danas osim Rusije, DNR i LNR rijetko ko u svijetu priznaje kao nezavisne države.

Šta je Pridnestrovlje?

Pridnjestrovlje, poznato i kao Transnistrija ili PMR (Pridnjestrovska Moldavska Republika), je mala oblast na teritoriji Moldavije koja je proglasila nezavisnost 2. septembra 1990. godine uoči raspada SSSR. Na ovom prostoru živi oko pola miliona ljudi, s tim da većinu čine Rusi (oko 30 odsto) i Moldavci (takođe oko 30 odsto).

Pridnjestrovlje je pomalo neobičnog oblika i više izgleda kao tampon zona između Ukrajine sa kojom se graniči i ostatka Moldavije čiji je zvanično dio, ali Kišinjev nema nikakvu vlast ni kontrolu nad ovom teritorijom.

Ukupna površina ovog regiona je tek oko 4.000 kvadratnih kilometara, ali granica koju dijeli sa Ukrajinom je duža od 800 kilometara.

Država koju nijedna članica UN nije priznala, uključujući i Rusiju, široka je oko deset kilometara. Službeni jezici po ustavu PMR su moldavski, ruski i ukrajinski, a službeno pismo je ćirilica. Glavni grad Pridnjestrovlja je Tiraspolj u kojem živi 135.700 stanovnika, a ostali veći gradovi su Bender i Dubasari.

Između 1991-1992. izbio je čak i kratak rat između moldavskih i pridnjestrovskih snaga, nakon što je Mihail Gorbačov, u pokušaju da sačuva SSSR, proglasio nezavisnost Transnistrije ništavnom.

Tenzije su eskalirane nakon raspada SSSR-a u martu 1992, a dok je proglašeno primirje u julu poginulo je najmanje 1.000 ljudi. Od tada je Pridnjestrovlje u “miru”.

Neko vrijeme je u Rusiji i Ukrajini bio aktuelan predlog o priznanju Pridnjestrovske Moldavske Republike. Međutim, od toga se odustalo. Na sastanku OEBS-a u Istanbulu 1999. Rusija se obavezala povući svoje snage sa tog područja, ali to se nije dogodilo, piše Nova.rs.

(DEPO PORTAL/ad)