Početna Vijesti Novosti Četiri Hrvata bore se u Mariupolju, kažu da u Azovstalu nemaju hrane,...

Četiri Hrvata bore se u Mariupolju, kažu da u Azovstalu nemaju hrane, vode, ni municije!

U paklu Azovstala, posljednjem uporištu odbrane Mariupolja, na ukrajinskoj strani bore se i četiri Hrvata.

Kako piše Slobodna Dalmacija, “među nekoliko stotina ukrajinskih marinaca i pripadnika pukovnije Azov koji, utaboreni u kompleksu čeličane u Mariupolju, već danima odbijaju žestoke topničke i zračne napade ruske vojske i čečenskih snaga, nalaze se najmanje četvorica Hrvata, i to jedan Dalmatinac i tri Slavonca”.

Bivši profesionalni vojnik i pripadnik specijalnih jedinica u Hrvatskoj, koji je u kontaktu sa četvoricom vojnika u Ukrajini, rekao je za hrvatski medij da se s njima posljednji put čuo prije tri dana i da su mu prenijeli kako je situacija vrlo teška jer nemaju dovoljno hrane i vode, a ni municije.

On još navodi i kako je situacija sigurno loša s obzirom na to da je došlo do blokade svih informacija od hrvatskih vojnika u Ukrajini.

“Naš Toni iz Dalmacije javio mi se prije tri dana, on je zapovjednik desetine u Azovu. Napisao mi je da su on i još trojica naših u tunelima Azovstala i da su ostali na minimalnoj municiji, da otimaju od mrtvih Rusa kako bi se imali čime boriti. Od tada ni glasa od njih, bojim se scenarija Ovčare. Rekao je i da ima puno civila u tunelima, da nemaju hrane ni vode, a da nije dobro jer su se kadirovci i rusi nabrusili na njih”, kazao je sagovornik Slobodne Dalmacije čije ime nisu željeli otkriti.

Osim toga što vjeruje da bi se ovdje mogao dogoditi strašan zločin, on prenosi i da mu je rečeno da su “azovci” ljuti na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odnosno na politiku Kijeva i izostanak pomoći.

Inače, danas je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio obustavu plana napada na Azovstal, a umjesto toga traži da fabrika bude potpuno blokirana tako da “ni muha ne može izaći”. To znači da će ukrajinskim braniteljima u Mariupolju biti izrazito teško u narednim danima i da je, ukoliko ne dobiju pomoć, potpuni pad Mariupolja izvjestan.

ekskluziva.ba