Početna Vijesti Novosti Vučić: Uvođenje sankcija Rusiji koštalo bi Srbiju njenih principa

Vučić: Uvođenje sankcija Rusiji koštalo bi Srbiju njenih principa

Ako kažem lični stav o Rusiji i Ukrajini moglo bi biti posljedica po Srbiju, istakao je

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić insinuirao je večeras uoči gostovanja na jednoj srbijanskoj televiziji da se njegov lični stav o agresiji Rusije na Ukrajinu razlikuje od službenog stava države Srbije.

Lični odnos prema napadu Rusije na Ukrajinu
Vučić je na početku upitan za lični odnos prema napadu Rusije na Ukrajinu.

– Ako bi govorio s ličnom konotacijom, moglo bi biti posljedica po Srbiju, tako da na to ne mogu odgovoriti – rekao je predsjednik Srbije.

U nastavku je rekao da je on prvi Srbin koji je dobio ruski orden nakon više od stoljeća.

– Ja sam prvi nakon Nikole Pašića dobio orden Aleksandra Nevskog. Moja kćerka je išla u rusku školu. Ona savršeno govori ruski. Mi ostali razumijemo taj politički jezik dovoljno dobro. Sve to na nas užasno pogađa. Moram posebno voditi računa o Srbiji. Ja sam predsjednik Srbije – kazao je Vučić

Dodao je da je činjenica je da je izgubio dio glasova na izborima jer je govorio o stvarima “koje su loše”.

– Da nisam, možda bismo išli i do 65 posto. Ni ja večeras ne mogu pričati ljudima bajke, bit će dobre vijesti, a onda možemo o problemima – rekao je Vučić uoči gostovanja na televiziji Pink.

Posljedice rata će se osjećati tri ili četiri godine
Tokom gostovanja u emisiji “Hit tvit” na TV Pink, rekao je da vjeruje da će se posljedice rata u Ukrajini osjećati tri ili četiri godine, te da se taj rat odražava i na Srbiju. Kada su u pitanju sankcije Rusiji, rekao je da i uvođenje i neuvođenje sankcija koštaju Srbiju.

Vučić je rekao i da vjeruje da će Srbija dobiti povoljnije uslove za ruski gas nego drugi u Evropi, ali da je nafta skuplja, te da će to morati da utiče na cijenu i količine gasa.

Na pitanje koliko bi Srbiju koštalo uvođenje sankcija Rusiji, Vučić je rekao da “nas sve košta”, da mnogo košta to što ih Srbija nije uvela, a da bi uvođenje sankcija koštalo principa da Srbija ne uvodi sankcije i ukazao da je Rusija uvijek pružala podršku teritorijalnom integritetu Srbije.

– Naše je da se ponašamo u skladu sa međunarodnim javnim pravom i da poštujemo principe – izjavio je Vučić.

Podsjećamo, nedavno je Rusija izbačena iz Vijeća za ljudska prava UN-a, a ambasador Srbije je glasao “za”. Ova odluka Aleksandra Vučića izazvala je oštre osude u Rusiji, ali i u samoj Srbiji.

avaz