Početna Vijesti Novosti Zukorlićev sin o odnosu u porodici poslije tvrdnji da je muftija otrovan:...

Zukorlićev sin o odnosu u porodici poslije tvrdnji da je muftija otrovan: Evo šta je rekao o drugoj supruzi njegovog oca

Ni moja majka, sestre i muftijina majka nisu znale da istražujemo njegovu smrt, kaže Usame Zukorlić

Prije nekoliko dana saopštili ste da imate opravdane sumnje da vaš otac Muamer Zukorlić nije umro od posljedica srčanog udara, već da je ubijen. Zbog čega vam se javila sumnja, te ste poslali uzorke na analizu, koja je to, kako kažete, potvrdila?

– Prije svega se nismo htjeli pomiriti sa činjenicom da je umro velikan našeg vremena, a da nadležni državni organi, bez obzira na razloge, nisu obavili svoje dužnosti, kao što su policijski uviđaj na licu mjesta, davanje izjava, ustanovljavanje uzroka smrti u Opštoj bolnici, kao ni vršenje obdukcije, koja bi se tada mnogo lakše odradila. Želimo da budemo sigurni po pitanju okolnosti pod kojima je umro rahmetli akademik, muftija Muamer Zukorlić.

Sumnjate li na nekog konkretno? I zašto?

– U krugu porodice, stranke i Islamske zajednice smo se saglasili da sumnjama nećemo licitirati dok ne dobijemo konačan odgovor na okolnosti smrti rahmetli muftije.

Ubrzo nakon vas oglasila se i druga supruga gospodina Zukorlića, Elma Elfić Zukorlić, koja je rekla da uopšte nije bila upoznata sa cijelom situacijom, te da je tek nakon vaše konferencije saznala za te vaše sumnje i da ste poslali određene uzorke na analizu. Zašto ona nije bila upoznata s tim? Zar ne smatrate da je trebalo da bude?

– Nekolicina nas koja je sprovela istragu u ime porodice željela je da zaštiti ženske članove naše porodice od agonije iščekivanja rezultata. Tako da za našu istragu nisu znale ni moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, ni sestre, ni majka rahmetli muftije Nurija Zukorlić.

Kad već govorimo o gospođi Elfić Zukorlić, mnoge je iznenadilo to da se ona nije našla na vašoj izbornoj listi. Šta je razlog?

– Elma Elfić Zukorlić nikad nije bila na izbornoj listi SPP, niti je bila član stalnog sastava Predsjedništva stranke. Iako je bila uticajna kao supruga rahmetli muftije i kao ugledna osoba iz oblasti obrazovanja, blagovremeno nas je obavijestila da se povlači iz stranačkog djelovanja i da će se posvetiti oblasti obrazovanja, za šta je dobila podršku stranke.

Reklo bi se da ste zadovoljni rezultatom koji je vaša stranka ostvarila na parlamentarnim izborima (tri poslanička mjesta). Šta je ono za šta ćete se najviše zalagati u Skupštini?

– Ostvarili smo do sada najbolji rezultat Stranke pravde i pomirenja na parlamentarnim izborima. Oko 36.000 glasova, u odnosu na 32.000 na prošlim izborima. Veća izlaznost i manji cenzus su nam zamalo uskratili četvrtog narodnog poslanika, osim ako ne bude promjene na ponovljenim izborima. Zalagaćemo se za nastavak infrastrukturnih projekata u Sandžaku, za otklanjanje nepravdi prema bošnjačkom narodu, za podizanje položaja nacionalnih zajednica i za pomirenje između bošnjačkog i srpskog naroda.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL/md