Početna Vijesti Novosti Schmidt o sastanku govori drugačije od Vučića: Izuzetno sam zadovoljan, svi smo...

Schmidt o sastanku govori drugačije od Vučića: Izuzetno sam zadovoljan, svi smo na istoj strani

Visoki predstavnik je potvrdio da Vučić jeste imao suzdržan stav, ali to ne vidi kao protivljenje Srbije

“Razgovor sam napustio sa itekako dobrim očekivanjima”, poručuje visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt gostujući u programu N1, a nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Prvo pitanje za Schmidta bilo je vezano za cilj njegovog posjeta Beogradu – da li je došao da ih obavijesti o onome što je uradio ili da traži podršku?

 

“Uvijek je važno doći u Beograd. Ne samo da sam objašnjavao, nego sam i razgovarao o opcijama za mir u regionu. Izuzetno sam zadovoljan što postaje jasno da smo svi mi na istoj strani. To će vas možda donekle i iznenaditi. Ja ovdje uključujem i Milorada Dodika”, navodi na početku razgovora.

 

Ipak, dodaje, RS je samostalno donosila odluke koje se tiču svih, a to tako ne ide.

 

“Postoji žuti karton u fudbalu, ja još nisam pokazao crveni karton, nego žuti i pozvao sam na razgovor”, dodaje Schmidt vezano za svoju odluku da iskoristi bonske ovlasti i suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini RS.

 

“Osjetio sam da se Vučić trudi, dogovorili smo se da se češće sastajemo”

O svom današnjem razgovoru sa Vučićem Schmidt ne otkriva mnogo. Kako kaže, razgovarali su o opštoj situaciji, i zaključili da takvi susreti moraju biti učestaliji.

 

“Razgovarali smo o opštoj situaciji, a ja sam jako zahvalan jer sam osjetio da se Vučić trudi i posvećen je tome kada je pitanju situacija u BiH. Dogovorili smo se i da se češće sastajemo i razgovaramo, ali i da ne prenosimo odmah sve u javnost. Moj utisak o njemu je da itekako razumije ozbiljnost situacije i da će dati svoj doprinos za napredak”, navodi šturo Schmidt.

No, ovakve poruke, nisu baš usklađene sa onima koje su nakon sastanka stigle iz Vučićevog kabineta. Naime, navedeno je kako je predsjednik Srbije izrazio jasno neslaganje sa posljednjim Schmidtovim odlukama i primjenom bonskih ovlaštenja, dodajući kako to ne doprinosi stabilnosti.

 

“Ja sam to primio k znanju. Smatram da je moj zadatak da objasnim kako sam došao do te odluke”, odgovara Schmidt na ove navode.

Potvrđuje da Vučić jeste imao suzdržan stav, ali to ne vidi kao protivljenje Srbije.

 

“Velika je razlika što sam u Beogradu u poziciji da objašnjavam šta je pozadina i kakva je pravna situacija. Činjenica je – Vučić je imao itekako suzdržan stav kada je u pitanju primjena bonskih ovlaštenja, ali mi smo razgovarali objektivno. Smatram da otvoren razgovor itekako postoji u Beogradu. Razgovor sam napustio sa itekako dobrim očekivanjima”, dodaje još jednom Schmidt.

 

Podsjetimo, nakon Vučićevog susreta sa Schmidtom objavljeno je kako mu sutra u goste stiže član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Osim što je ponovo da ‘ima dobra očekivanja’, Schmidt nije dodatno precizirao kakav razvoj situacije očekuje nakon tog sastanka.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)