Početna Vijesti Novosti Belgijski golman Miguel Van Damme preminuo u 28. godini, ali ispunio je...

Belgijski golman Miguel Van Damme preminuo u 28. godini, ali ispunio je najveću životnu želju!

Belgijski golman Miguel Van Damme preminuo je u 28. godini od posljedica leukemije s kojom se borio pet godina.

Van Damme je karijeru počeo kao napadač u FC Lembekeu, ali prelaskomk u Maldegem se “prekvalificirao” za golmana. Tamo je sa 17 godina debitovao u prvoj ekipi, nakon čega je dvije godine kasnije prešao u Cercle Brugge.

Godinu dana poslije postao je prvi golman tima i kada se činilo da je njegova karijera u uzlaznoj putanji, doživio je pravi šok. Tokom testiranja za novu sezonu Van Dammeu je dijagnosticirana leukemija, nakon čega je morao napustiti nogomet i bio je podvrgnut kemoterapiji.

Van Damme se nakon toga oporavio i čak je proglašen izliječenim. Ipak, više nije bio u prvom planu i na golu je stajao još samo pet puta nakon čega se zloćudna bolest vratila.

U septembru 2019. godine je izgubio i posljednju nadu u ozdravljenje nakon što mu je saopćeno da liječenje više nije moguće, a dijagnoza je stigla dva dana nakon što je saznao da će po prvi put postati otac.

U svojim posljednjim mjesecima snažno se borio kako bi dočekao rođenje bebe i ispunio svoju najveću životnu želju, a maju prošle godine na svijet je došla njegova kćerkica Camille. Ali, sreća je trajala manje od godinu dana i u 28. godini izgubio je najvažniju životnu bitku.

“Vrlo polako si nas napustio. Ipak, učinio si to na svoj način… vrlo snažno”, napisala je njegova supruga Kyana u dirljivoj oproštajnoj poruci.

Izvor: Klix