Početna Zanimljivosti Kajsije su mnogima omiljeno ljetno voće, ali ova grupa ljudi ih nikako...

Kajsije su mnogima omiljeno ljetno voće, ali ova grupa ljudi ih nikako ne bi trebala jesti

Izuzetno su hranjive, a osim što pospješuju probavu, vrlo su korisne i za naše oči

Jedno od mnogima omiljenih voćki u ljetnoj sezoni jesu slatke kajsije. Ova voćka, koja uz šljive, bademe, breskve, višnje i trešnje, pripada rodu Prunus, potječe iz predjela Srednje Azije i sjeveroistočne Kine, prema granici s Rusijom.

Ali, jeste li znali da kajsije sadrže veliku količinu antioksidansa koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utječe na sposobnost organizma da se bolje zaštiti od infekcija, upala i težih bolesti. Izuzetno su hranjive, a osim što pospješuju probavu, vrlo su korisne i za naše oči.

Sadrže veliku količinu vitamina i minerala, a pritom imaju iznimno malo kalorija. Dvije svježe kajsije (70 grama) sadrže: vrlo malo kalorija (samo 34), samo 34,8 g ugljikohidrata, 1 g bjelančevina, vrlo malo masti, 4 posto kalija, malo vlakana, ali i vitamine A, C i E. Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, prneosi Hayat.

Također, nije zanemariva ni količina vlakana u kajsijamama, koja povoljno djeluju na crijeva i cijeli probavni sistem. Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene, ali ih je prije toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našem stolu, no i tu postoji iznimka, piše D&D.

Kajsije su bogate kalijem, mineralom koji služi i kao elektrolit. U vašem tijelu odgovoran je za slanje živčanih signala i regulaciju kontrakcija mišića i ravnoteže tekućine. Dvije kajsije (70 grama) daju 181 mg ovog minerala, što je 4 posto dnevnih potreba. Budući da kalij blisko surađuje s natrijem u održavanju ravnoteže tekućine, adekvatan unos može spriječiti nadutost i održati zdrav krvni pritisak, prenosi Espreso.

Jedna analiza 33 studije pokazala je da prehrana bogata kalijem značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 posto manjim rizikom od moždanog udara. Ali, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne probleme ne bi trebale konzumirati previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ga u potpunosti izbjegavaju. Pogotovo ako su na redovnoj terapiji.

haber.ba