Početna Zanimljivosti Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate:...

Ova pojava može biti simptom raka jajnika, a da ni ne znate: Obratite pažnju na znakove

Nadutost je čest problem koji može biti izuzetno neugodan, ali može biti i znak upozorenja na nešto ozbiljnije, poput raka jajnika.

Simptomi nadutosti nimalo nisu ugodni. Lijekovi koji se izdaju bez recepta mogu ublažiti plinove i nelagodu, ali oni ne rješavaju njen uzrok, upozorila je dr. Jenny Le na TikToku.

“Razgovarajmo o razlozima zašto ste stalno naduti, a nije ono što mislite”, rekla je u nedavnom videu.Ponekad nedovoljno ili često jedenje može dovesti do nadutosti. To je zato što crijeva zapravo troše mnogo energije za pulsiranje, mi to zovemo Paracelsus, kako bi izbacila stolicu iz crijeva vani”, objasnila je dr. Le.

Ako unosite “hronično nisku” količinu kalorija ili ne jedete redovno, vašem tijelu može nedostajati energije potrebne za ovaj proces.Kad nemate hrane, crijeva se nemaju razloga skupljati. Ali ako tada imate veliku količinu hrane, ona se više skuplja, što može dovesti do nadutosti”, dodala je stručnjakinja.

Šta je uzrok nadutosti?

Dr. Le je upozorila one koji su na dijeti bogatoj vlaknima, voćem i povrćem, ali i dalje imaju zatvor da vjerovatno ne piju dovoljno vode da “pomognu pri izbacivanju stolice”. Oni koji imaju sjedilački način života, također, mogu se više boriti s pražnjenjem crijeva, što dovodi do nadutosti.

U britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) objasnili su da je primarni uzrok nadutosti “puno plinova u crijevima”. Stručnjaci, zato, predlažu konzumaciju hrane bogate vlaknima, redovnu vježbu, žvakanje zatvorenih usta i održavanje hidratacije kako bi se ublažili neugodni simptomi.Također, savjetuju izbjegavanje konzumiranja prekomjernih količina gaziranih pića, alkohola i kofeina, kao i prerađene, slatke i začinjene hrane. Izbjegavajte obilne obroke kasno navečer prije spavanja i suzdržite se od konzumacije hrane za koju znate da imate intoleranciju.

Kada otići kod doktora?

Trebali biste se posavjetovati s doktorom opće prakse ako ste:

Naduti tri sedmice ili duže,
Promijenili ste prehranu, ali se i dalje osjećate naduto,
Osjećate simptome kao što su mučnina, proljev, zatvor, gubitak težine ili krv u stolici,
Redovno se osjećate naduto, odnosno, više od 12 puta u jednom mjesecu,
Teško vam je kretanje ili dovršavanje dnevnih aktivnosti zbog nadutosti, javlja Net.hr

BONUS VIDEO: