Početna Vijesti “U vremenu kad je teško biti nevin a lako biti lopov, nije...

“U vremenu kad je teško biti nevin a lako biti lopov, nije ni čudo što nam se dešavaju ovakve tragedije”

Cijelu Bosnu i Hercegovinu potresla je tragična vijest o pronalasku beživotnih tijela Amile Šehović i njenog trogodišnjeg sina u Miljackoj na Bentbaši, uz koju je bila ostavljena ceduljica sa porukom: “Kad nas pronađete, nazovite mog babu Asima.”

Ova potresna situacija dodatno je emotivno opteretila Amilinu porodicu, prijatelje i širu javnost, posebno nakon što je Amila prethodno na svom Facebook profilu napisala “Halalite mi”.

Tim povodom se oglasila korisnica Facebooka Elmedina Murtić, koja je izrazila duboko razmišljanje o društvenim trendovima i mentalitetu koji može voditi ka tragedijama poput ove. Njene riječi odjeknule su kao snažna poruka o važnosti empatije, razumijevanja i otvorenosti za razgovor o problemima koji se tiču svakog čovjeka.

“U vremenu kada su svi spremni baciti kamen, kada je sramota imati problem, ali nije sramota biti kvaran, gdje je slabost pokazati emociju, a vrlina biti krkan, gdje je pravilo podmetnuti nogu, a kukavičluk pružiti ruku, gdje se tuđa nesreća doručkuje, ruča i podgrije za večeru, gdje te osude i prije presude, gdje je teško biti nevin a lako biti lopov, gdje je svako porota, nije ni čudo što nam se dešavaju ovakve tragedije. Mi sami sebi halalit nećemo moći.”

Ove riječi jasno ukazuju na dublje društvene probleme i nedostatak osjetljivosti za tuđe patnje, ističući važnost promjene mentaliteta i otvaranje dijaloga o važnim temama koje se tiču mentalnog zdravlja i dobrobiti svakog pojedinca.