Početna Vijesti DIREKTORICA AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE UHAPŠENA ZBOG KORUPCIJE

DIREKTORICA AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE UHAPŠENA ZBOG KORUPCIJE

Jelenu Perović, uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u iznosu većem od 60.000 eura, a u drugom predmetu je i zloupotrebljavala službeni automobil.

Ovo je za “Vijesti” potvrdio portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su naveli da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, “a povodom izjava branioca Perović, advokata Nikole Martinovića, i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”.

Prekoračila granice službenog ovlaštenja

Radonjić je izjavio da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlaštenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

– Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 eura – rekao je Radonjić.

Prema njegovim riječima, predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, “već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu”.

Određeno zadržavanje

– Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene bit će cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut – poručio je Radonjić.

Podsjetimo, direktorica ASK Jelena Perović uhapšena je jučer na radnom mjestu, a danas joj je određeno zadržavanje od 72 sata.

Izvor: Crna hronika