Početna Vijesti PERFIDNA IGRA PORODICE UBICE DANKE ILIĆ! Ovo su smislili da bi kočili...

PERFIDNA IGRA PORODICE UBICE DANKE ILIĆ! Ovo su smislili da bi kočili istragu

Porodica osumnjičenog otežava postupak!

Ubistvo Danke Ilić duboko je potreslo društvo, a ono što produbljuje bol porodice devojčice je ćutanje porodice Dragijević gde se nalazi telo dvogodišnje devojčice iz Bora.

Majka Svetlana je odlučila da iskoristi zakonsko pravo i da ne svedoči, otac Radoslav ćuti od privođenja, njihov sin Dalibor je priznao da je bratu Dejanu pomogao da se reši tela, ali je samo dan kasnije preminuo u policijskoj stanici.

Glavni osumnjičeni Dejan Dragijević za to vreme ponavlja da ne zna gde je telo.

Policajci su nekoliko puta odvodili majku osumnjičenog, Svetlanu, iz njene porodične kuće u Zlotu. Sa njom su obavljani razgovori, međutim, za juče je bilo planirano njeno saslušanje u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde je izjavila da će iskoristiti svoje zakonsko pravo da ne svedoči. Ona to pravo ima kao najbliži srodnik osumnjičenih.

Otac ćuti

S druge strane, Radoslav i Dalibor su uhapšeni nakon priznanja Dejana da je devojčicu udavio i da su mu otac Radoslav i brat Dalibor pomogli da se reši tela.

U policijskoj stanici Radoslav je iskoristio svoje pravo da ćuti. Isto to je Radoslav uradio i na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru. Nakon toga mu je određen pritvor.

Dalibor preminuo nakon priznanja

Njegov sin Dalibor je ipak priznao da je pomogao Dejanu da se reši tela devojčice i vodio je policajce na skoro 20 lokacija na kojima policajci ništa nisu pronašli. Dalibor je međutim nekoliko sati pred saslušanje u Tužilaštvu preminuo u policijskoj stanici gde je bio na zadržavanju 48 sati.

Prema prvim informacijama, preminuo je od posledica infarkta.

Dejana šalju na psihijatrijsko veštačenje

Za to vreme, Dejan se nalazi u pritvoru u Zaječaru gde čeka da ga, zajedno sa osumnjičenim Srđanom Jankovićem, pošalju u Beograd na psihijatrijsko veštačenje u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Dejan je u pritvoru koji traje 30 dana od trenutka kada je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde je njegovo saslušanje trajalo 2 sata tokom kojeg je priznao da je devojčicu udavio.

Da li ovo utiče na istragu?

Da li ćutnja, odbijanje svedočenja i slanje na psihijatrijsko veštačenje može da utiče na istragu, objašnjava za “Blic” advokat Radomir Munižaba.

Advokat Radomir Munižaba kaže da Zakon o krivičnom postupku propisuje institut privilegovanog svedoka, što u konkretnom slučaju znači da član uže porodice osumnjičenog ima pravo da ne svedoči u postupku.

Njemu se ne mogu postavljati pitanja i ne mora ništa da iznosi ukoliko se odluči da ne svedoči. Njihove odluke bi mogle da otežaju istragu tužilaštva protiv osumnjičenih – kaže advokat Munižaba.
Danku udarili kolima, pa je ubili

Danka Ilić je nestala 26. marta u mestu Banjsko polje kada je sa majkom Ivanom i trogodišnjim bratom otišla na porodično imanje.

Za devojčicom se tragalo devet dana, a onda su 4. aprila osumnjičeni Janković i Dragijević uhapšeni.

Janković i Dragijević su, kako se sumnja, devojčicu najpre udarili službenim autom. Dragijević je potom devojčicu udavio, a onda su se rešili tela koje do sada nije pronađeno.

Dragijević je pred tužiocem priznao zločin, dok se Janković branio ćutanjem. Obojici je potom određen pritvor do 30 dana.

Policija je u međuvremenu uhapsila Radeta i sada pokojnog Dalibora Dragijevića, zbog sumnje da su mu pomogli da premesti telo ubijene devojčice.

Roditelji juče izjavili da ne prihvataju saučešće

Ivana i Miloš Ilić juče su izjavili da ne prihvataju izraze saučešća okoline iako nose crninu od dana kada je policija saopštila da su se obistinile najstrašnije sumnje i da su njenu Danku dvojica radnika JKP Vodovod Bor Dejan Dragijević i Srđan Janković udarili službenim automobilom, ubacili je u kola i kada je kasnije zaplakala udavili umesto da joj ukažu pomoć.

– Mi ne prihvatamo kada nam izjavljuju saučešće, zamolimo ih da to ne rade, jer i dalje nismo videli ćerku. I dalje postoji taj jedan tračak nade da će nam se živa vratiti. One sveće, želim da istaknem, nismo palili zbog onog najgoreg, nego da joj osvetlimo put da se vrati – rekla je juče Ivana.
Majka Danke Ilić opisuje košmar koji je, kaže, nastao iznenada na mestu koje je strašno volela.

Danku i sina sam tog dana odvela sa namerom da se igraju na mestu gde sam ja odrasla i za koje me vežu najlepše uspomene. Tamo sam imala prelepo detinjstvo. Strašno je što me neko sumnjiči samo zato što sam decu odvela na mesto koje je toliko bitno za mene – rekla je Ivana.

AUTOR: REPUBLIKA/D.B.

BONUS VIDEO: