Početna Zanimljivosti Djevojčica može razgovarati samo sa tri osobe na cijelom svijetu

Djevojčica može razgovarati samo sa tri osobe na cijelom svijetu

Djevojčica Daisy-Mae Mead ima selektivni mutizam, teški anksiozni poremećaj, zbog kojeg je sposobna razgovarati samo s tri osobe na svijetu – svojom mamom, tatom i psihologom.

Ovoj 12-godišnjakinji, koja živi sa mamom Louise, dijagnosticiran je autizam i selektivni mutizam.

Njeno stanje znači da ne može razgovarati ni sa kim osim sa mamom, tatom i psihologom.

Selektivni mutizam je složeni anksiozni poremećaj koji se javlja samo kod djece.

Karakteriše ga nesposobnost djeteta da govori i efikasno komunicira u nekim društvenim okruženjima, kao što su škola ili vrtić, dok može komunicirati samo u sredinama gdje se osjeća sigurno i opušteno.

Iako je Daisy-Mae vodila svoj dobrotvorni šou talenata, na kojem je održala govor tokom otvaranja u Loughtonu, u Essexu, ona ne može da stekne prijatelje zbog svoga stanja.

“Nije lako objasniti da ne možete da pričate – dok svi pričaju. Ako ne možete da pričate, to je tako teško jer imate sve odgovore u glavi, ali ne možete da ih kažete odmah. Ponekad se osjećam kao da sam u drugom svijetu i sve se dešava oko mene i ne znam kako se to osjećam”, priča djevojčica koja se nekada tješi da joj to ne pričinjava toliki problem jer “ne želi prijatelje”. Ali onda prizna da “ipak želi” kada vidi vršnjake kako komuniciraju.

Kada je izvan udobnosti svog doma, tokom komunikacije Daisy-Mae se uplaši i “smrzne”, i ne može pronaći potrebne riječi. Može razgovarati samo sa svojom mamom, ocem i psihologom. Zbog toga se obrazuje kod kuće, a otkrila je kako je tokom pohađanja nastave u školi bila žrtva maltretiranja što je podstaklo njenu anksioznost.

Otkako se školuje kod kuće, Daisy-Mae je uspjela pronaći stvari u kojima uživa. “Moje omiljene stvari koje mogu da radim su da nastupam, plešem i pjevam u pantomimama i imitiram ljude koje sam upoznala. Najviše od svega volim da organizujem događaje i da prolazim kroz sve izazove da stvari krenu i bude uspješne. Kada vidim da ljudi uživaju (na tim događajima), tada se najviše smijem”, otkrila je ova 12-godišnjakinja.

Daisy-Mae je 2. marta održala svoj dobrotvorni šou talenata pod nazivom Uniquely me tokom kojeg se obratila prisutnima. Inkluzivni talent show prikupio je 305 funti za britansku dobrotvornu organizaciju za selektivni mutizam pod nazivom SMiRA (Selective Mutism Information & Research Association). “Na ideju o talent showu došla sam prije dvije godine i sanjala sam da sve to uradim sama. Pronašli smo prostor i kada sam ga posjetila, bilo je apsolutno savršeno, tačno onako kako sam sanjala”, ispričala je hrabra djevojčica.

“Bila sam tako uzbuđena i odmah sam počela raditi na osmišljavanju emisije. Zaista mi je bilo važno da je to inkluzivni šou talenata i željela sam da se djeca koja su u njemu osjećaju dobrodošla, čak i ako ranije nisu nastupala”, dodala je, prenosi Mirror.

Daisy-Mae je otkrila kako je održala govor uz “pomoć svog psihologa” iako nije bila sigurna da će to moći, ali kada je izašla na binu “sve se poklopilo”.

“Moj psiholog je održao govor i stavila sam fraze o selektivnom mutizam na ekranu. Osjećala sam se kao da mogu učiniti veće i bolje stvari i da ništa nije nemoguće”, kazala je ona.

Uspjeh šoua ohrabrio je Daisy-Mae u namjeri da nastavi organizovati slične emisije kazavši kako bi željela biti dječji zabavljač kada bude starija. Ali, također, ova djevojčica želi da ljude upozna sa teškoćama koje nosi selektivni mutizam.

Ali prije toga i da nađe prijatelja/e.

N1