Početna Vijesti RAT ZBOG PREDSTAVA Indira odgovorila na prozivke: Neko sanja, a neko radi...

RAT ZBOG PREDSTAVA Indira odgovorila na prozivke: Neko sanja, a neko radi i ne ometa nikoga

U pozorišnim krugovima Sarajeva proteklih dana vlada rasprava zbog predstava koje je napisala i režirala Indira Kučuk-Sorguč, a koje su trenutno na repertoaru Kamernog teatra 55.

Dana 6. marta, ljubitelji pozorišta imaće priliku da pogledaju Indirinu najnoviju predstavu “A onda je nešto puklo”, parodiju na događaje Sarajevskog atentata, dok će 27. marta biti izvedena predstava “Ja, Bosanac”. Ova učestala pojava Indirinih djela na sceni Kamernog teatra 55 izazvala je niz komentara, posebno od strane sarajevskog dramaturga Almira Imširevića.

Imširević je izrazio svoje frustracije putem Facebooka, ističući da je cijeli život sanjao da njegova djela budu na repertoaru Kamernog teatra, ali da je Indira ostvarila tu čast u samo jednom mjesecu.

“Ono o čemu ja sanjam više od 25 godina – Indira Sorguč ostvari u jednom mjesecu. Čak dva njena teksta (u njenoj režiji) u martu igraju na sceni Kamernog teatra. Skidam kapu…i prestajem sa sanjanjem. Malograđanski pir je više od predstave, zar ne? Fakat, nešto je puklo”, napisao je Imširević.

Na ovu kritiku brzo je reagirao glumac Aldin Tucić, koji je u posljednje dvije godine uspješno sarađuje s Indirom na predstavi “Ja, Bosanac”.

“Ovako vam podršku daju budžetlije. Almire, da ste bar pogledali predstavu pa hajde, ali nema veze. Želim da se i vama posreći pa da napišete dva teksta koja će zaigrati u tom istom Kamernom. Uostalom, baš ste primjer ostalim dramaturzima. Po*eri po tuđem, hvali svoje. A tuđe nisi ni probao. Od danas kad me sretneš, pređi molim te ulicu, jer u lice mogu samo da te pljunem”, poručio je Tucić Imšireviću.

Ovoj polemici između Imširevića i Tucića pridružila se i Indira, čije je predstave do sad gledalo više od 200 hiljada gledatelja, što njene predstave stavlja na apsolutno prvo mjesto najgledanijih pozorišnih komada u Bosni i Hercegovini:

“Neko sanja četvrt vijeka, neko i cijeli život, a ne radi i ometa druge u ostvarivanju njihovih snova, a neko radi i ne ometa nikoga, nego, naprotiv, podržava one koji sanjaju i rade na ostvarivanju svojih snova. A tad se i snovi ostvaruju.

Mart, Kamerni teatar 55, dvije moje autorske predstave sa ekipom snova, ali koje ne snuje puste snove nego koja radi.
06.03. u 20h “A onda je nešto puklo”
27.03. u 20h “Ja, Bosanac”
Vidimo se!
Ulaznice možete navaviti preko sistema www.kupikartu.ba
Online i na njihovim prodajnim mjestima.“, napisala je Indira.

Zanimljivo je da nezavisna produkcija Filter za Indirine predstave plaća zakup po Pravilniku za gostujuće teatarske produkcije, a zakonska obaveza svakog teatra je da svoje slobodne termine i prostor ustupi pod zakup nezavisnim produkcijama. S druge strane, postoji inicijstiva od kantonalne zastupnice Admele Hodžić da udruženja koja zapošljavaju ili upošljavaju honorarno mlade umjetnike treba da, od javnih ustanova – pozorišta i kulturnih centara, dobiju besplatno prostor ili uz manju naknadu za čišćenje, struju i tehniku, za rad.
Odavno je jasno da pozorišta ne pripadaju i onima koji nisu u njima zaposleni jer se teatarski establišment Sarajeva trudi da svaku konkurenciju istisne i da se formira jedna elitistička kasta koja blokira i sabotira rad onih koji nisu dio nje.

Podsjetimo, Indira Kučuk-Sorguč, rođena u Sarajevu, a svojom je bogatom književno-historijskom i naučno-istraživačkom praksom stekla poštovanje i priznanje u umjetničkim krugovima. Njena djela, uključujući knjige priča i teatarske kritike, osvojila su srca mnogih čitatelja i gledatelja. Kroz svoje radove, Indira je postala prepoznatljiva po sublimiranju bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine i kritičkom osvrtu na suvremene društvene fenomene.

Senzacija.ba