Početna Vijesti Sladić: Kad god planine nisu imale snijega, nije poslije bilo baš najpovoljnije

Sladić: Kad god planine nisu imale snijega, nije poslije bilo baš najpovoljnije

Ne možemo obnoviti naše rezervoare i možem očekivati da ćemo imati određenih poteškoća, kaže Sladić

Niska količina snijega na bh. planinama je, možda, glavni razlog za zabrinutost i da se hvatamo za glavu, kazao je meteorolog Nedim Sladić.

PROČITAJTE JOŠ:

“Tugujem za Farisom, nije dočekao svoju maturu, kao ni moj Denis” Bolna ispovijest majke dječaka koji je mučki ubijen prije 16 godina, svaka riječ slama srce

On je za N1 kazao da naredih dana temperature idu i do 20 stepeni Celzijusa, a u ovom centralnom planinskom pojasu uglavnom će biti od 12 do 16 stepeni.

“To su temperature zraka za nekih 8 do 10 stepeni iznad prosjeka. Samo da dodam – nije praksa da se imenuju anticiklone, imenuju se jedino oluje i uragani koji mogu pričiniti neku materijalnu štetu Generalno gledano mi možemo govoriti da će u drugom dijelu februara doći do tranzicije vremenskih prilika, još ne možemo otpisati zimu. Očekujemo tada više prodora hladnih masa sa sjevera kontinenta”, dodaje Sladić.

Treba istaći da će narednih pet do sedam dana biti sa vrlo malom količinom padavina, ali će se nakon toga sve više navlačiti oblaci sa zapada.

“Vlažan zrak će sve više prodirati iz oblasti Mediterana koji će nam uzrokovati razliku u pritisku i temperaturama. Od petka, naročito od idućeg vikenda, bit će uslova za umjeren do jak jugo sa povremenim olujnim udarima. Poslije 12. februara bit će primjerenije temperature zraka za ovaj mjesec”, prognozira on.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ne može se kupiti bez recepta”: Lijek “treana” kojim je mjesecima trovan svirepo ubijeni Dobojlija ovako djeluje na čovjeka

Anticiklona o kojoj se danima piše, nazivaju je “Zeusom” i “Ubicom zime”, nije nešto čemu nismo svjedočili u prošlosti.

“Imali smo i jačih anticiklona, pa nismo toliko davali značaj takvim sistemima. Ne dešava se ništa značajno. Jedino gdje se daje potencijal ovoj anticikloni jeste da su temperature zraka veće od prosjeka. Možda više da se zabrinemo što nam je količina snijega na planinama toliko niska da bi se mogli hvatati za glavu”, smatra on.

Dodaje da za glavu treba da se hvatamo zbog turizma, ali i zbog toga što ako uzmemo u obzir da sve češće imamo suše, da nemamo nekih većih signala za padavine narednih mjeseci – i kada se pogledaju globalne konekcije i parametri – možemo onda okvirno govoriti da zbog “mršave zime” sebe dovodimo u nezgodnu situaciju.

“Ne možemo obnoviti naše rezervoare i možem očekivati da ćemo imati određenih poteškoća. Dakle, bolje bi bilo da se zabrinemo što planine nemaju snijeg jer kad god smo imali te probleme nije bilo baš najpovljnije u narednom periodu”, kaže on.

fokus.ba

PROČITAJTE JOŠ:

Faris se vratio iz Hrvatske da bude uz bolesnu majku, sinoć je poginuo u sudaru s vozom