Početna Vijesti Afera “Respiratori”: Fadil Novalić pravosnažno osuđen na ovu zatvorsku kaznu, potvrđena kazna...

Afera “Respiratori”: Fadil Novalić pravosnažno osuđen na ovu zatvorsku kaznu, potvrđena kazna i Solaku i Hodžiću

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu odluku u predmetu “Respiratori”, piše Face.ba.

Senad Hadžifejzović večeras je u Centralnom dnevniku objavio da je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno petnaest godina zatvora.

Ovom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne firme FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora.

Jelka Miličević, pravosnažno je oslobođena. Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno petnaest godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih deset i po miliona maraka tokom pandemije korona virusa.

PROČITAJTE JOŠ:

MARKO MILJKOVIĆ PRONAĐEN NA PODU BEZ SVIJESTI: 4 sata se nije javljao, bravar otvorio vrata, a onda je Luna Đogani počela da vrišti

Prvostepenom presudom pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

face.ba

PROČITAJTE JOŠ:

POTRESNA ISPOVIJEST MAJKE PREMINULE PORODILJE U UŽICU: Ljekari su mi ubili dijete, mučili su je 5 sati, ostala sam bez Isidore i unuke