Početna Zanimljivosti Još jedan grad koji je na “izdisaju” u BiH: Zatvoreni pekara, ćevabdžinica,...

Još jedan grad koji je na “izdisaju” u BiH: Zatvoreni pekara, ćevabdžinica, butik. Neki od njih su bili i simboli grada

Početkom 2024. godine, Gornji Vakuf-Uskoplje se suočio s gubitkom nekoliko poslovnih subjekata koji su bili integralni dio lokalne zajednice.

Pekara “Ljulji”, Ćevabdžinica “Remi” i Butik “Clasic” zatvorili su svoja vrata, ostavljajući prazninu u gastronomskoj i modnoj ponudi grada.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je mladić (27) koji je preminuo u požaru u Binježevu

Pekara “Ljulji” bila je ne samo pekarski objekt, već i simbol grada, poznata po svojim ramazanskim lepinama koje su obogatile stolove mnogih građana.

Ćevabdžinica “Remi” je s ponosom pružala gurmanske usluge od 1997. godine, ostavljajući iza sebe uspomene na ukusne obroke i druženja. Butik “Clasic” dugi niz godina bio je adresa za ljubitelje kvalitetne turske odjeće.

Zatvaranje ovih objekata nije samo gubitak poslova, već i signal o fizičkim i mentalnim migracijama stanovništva Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Mnogi su se preselili, posebno u zemlje Evropske unije, ostavljajući grad sa smanjenim brojem stanovnika. Oni koji su ostali često tragaju za uslugama izvan vlastite zajednice, što dodatno opterećuje lokalne ugostitelje, pekare i trgovce.

PROČITAJTE JOŠ:

Pred bratom ispustio dušu: Prijatelj Edisa Ramića ispričao detalje smrti bh. sportiste

Ovo zatvaranje postavlja važno pitanje: koliko smo svi doprinijeli ovim negativnim promjenama i šta možemo učiniti kako bismo ih spriječili u budućnosti? Lokalna zajednica sada mora razmotriti kako podržati vlastite poslovne subjekte i očuvati identitet grada. Možda je vrijeme da se svi zajedno zapitamo što možemo učiniti kako bismo podržali lokalne preduzetnike, stvarajući održivu ekonomiju i jačajući zajednički osjećaj pripadnosti, piše Gornjivakuf.com.

Ovo je trenutak za zajedničko razmišljanje i akciju kako bismo spriječili daljnje zatvaranje objekata u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Ujedinjeni naporima možemo očuvati bogatstvo naše zajednice i stvoriti pozitivan put prema budućnosti, navodi ovaj lokalni portal.

pressmedia.com

PROČITAJTE JOŠ:

“BIVŠI MUŽ ME ODVEO U ŠUMU DA UBIJE I MENE I SEBE” Potresna ispovijest Lepe Lukić: “Ščepao me je za vrat i uvukao u kola”

BONUS VIDEO: