Početna Vijesti Šaljić traži da se smijeni profesorica sa Ekonomskog fakulteta jer je navodno...

Šaljić traži da se smijeni profesorica sa Ekonomskog fakulteta jer je navodno rekla da “nije bilo agresije na BiH”

Vanredna profesorica na sarajevskom Ekonomskom fakultetu i članica NIP-a Sabina Silajdžić statusom na Facebooku privukla je mnogo pažnje.

Reagovao je i zastupnik SBiH u Skupštini KS Jasmin Šaljić.

“Na ovoj četničkoj propagandi čak i sa petokrakom na čelu pozavidjeli bi joj i glavni ideolozi četničkog ravnogorskog pokreta Stevan Moljević i Dragiša Vasić. Ovako je razmišljao i Fikret Abdić”, napisao je Šaljić.

Kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo pozivao je rektora Univerziteta u Sarajevu i dekana ekonomskog fakulteta, upravni odbor Senata, studentske organizacije, Ministarstvo obrazovanja i Vladu Kantona Sarajevo da reaguju, da se oglase, ograde od izjava profesorice i istoj se zahvale na dosadašnjoj saradnji.

“Profesorica na ekonomskom fakultetu u Sarajevu izvjesna Sabina Silajdžić na svom Facebook profilu od prije dva dana osim što je izjednačila neustavni 9. januar sa 1. martom u objavi navodi da nije bilo agresije na našu državu Bosnu i Hercegovinu nego se ovdje vodio vjerski i građanski rat.

Ova izjava se može podvesti pod klasični obavještajni rad, ova izjava ima uporište u famoznom memorandumu SANU. Uđite na profil i pogledajte sami!?

Bilo ko da ovo objavi čak i da nema nikakvo znanje-zvanje, funkciju ili javni posao je za javnu i svaku drugu osudu. Ali kad to objavi profesorica na fakultetu u Sarajevu koja predaje našoj djeci i usput ima zvanje doktora nauka iz oblasti ekonomije i usput preživi period opsade u Sarajevu to je strašno. Ovdje ima nekoliko stvari nejasnih.

Prvo je li profesorica preskočila terapiju, jer kako drugačije objasnit pored svih presuda Međunarodnog suda u Hagu, pored izvršenog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, opsade Sarajeva i drugih gradova itd. Drugo, zašto se niko ne oglašava sa Univerziteta i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu da se ogradi od ove skandalozne izjave ili možda i oni tako misle.

Treće, zašto se niko iz političke stranke NiP ne oglasi povodom ove izjave i kaže je li profesorica članica NiP-a ili nije. Je li zadužena u stranci za nekakvu ekonomsku platformu ili nije i da se jednostavno ograde. Ako je članica istu isključe jer građani to prate i komentarišu, ili i oni isto misle.

Četvrto, profesorica je jedan dan sa petokrakom na glavi a drugi u džamiji sa rukama okrenutim prema gospodaru svih svjetova. Ne idu petokraka i džamija, petokraka i crkva, to zna svako iz regiona i prostora bivše države. Biće da je ipak profesorica preskočila terapiju”, navodi Šaljić.

source.ba