Početna Vijesti ODLAZAK VELIKANA/ Ko je bio Franc Bekenbauer: Jedan od trojice “odabranih”, osvojio...

ODLAZAK VELIKANA/ Ko je bio Franc Bekenbauer: Jedan od trojice “odabranih”, osvojio je sve što je mogao

Ostat će upamćen kao najveći fudbaler kojeg je Njemačka imala i jedan od najboljih igrača svih vremena

Fudbalski svijet se oprašta od legendarnog Franca Bekenbauera (Franz Beckenbauer) koji je preminuo danas u 79. godini.

PROČITAJTE JOŠ:

“SMUVAĆEMO SE MI KAD TAD” Marija Šerifović se javno obratila poznatom Srbinu, mreže se usijale nakon njene poruke

Ostat će upamćen kao najveći fudbaler kojeg je Njemačka imala i jedan od najboljih igrača svih vremena. Bekenbauer je osvojio sve što je mogao u svojoj karijeri, a jedan je od trojice koji su bili svjetski prvaci i kao igrači i kao treneri.

Zbog njega izmišljena pozicija
Osim njega, to je uspjelo još samo Francuzu Didiju Dešamu (Didier Deschamps) i Brazilcu Mariju Zagalu (Zagallo), koji je također nedavno preminuo.

Imao je nadimak “Kajzer” po kojem je bio poznat širom svijeta, kao i po svojoj prepoznatljivoj igri. Bio je defanzivac koji je aktivno učestvovao u kreiranju napada svojih timova. Na osnovu njegove igre izmišljena je pozicija “libero” u fudbalu.

Igrao je za Bajern Minhen, Njujork Kosmos i HSV. S Bavarcima je četiri puta bio prvak Njemačke (1969., 1972., 1973. i 1974. godine) i tri puta je osvajao Ligu prvaka (1974., 1975. i 1976. godine). I s HSV-om je bio prvak Njemačke 1982. godine.

Vodio Pancere do evropske i svjetske krune
Osvojio je i četiri kupa Njemačke, te tri naslova sa Njujork Kosmosom.

Jedini je bio defanzivac sa dvije Zlatne lopte, koje je osvojio1972. i 1976. godine, a kao fudbaler je 1972. predvodio Njemačku do titule prvaka Evrope. Dvije godine kasnije vodio je popularne “Pancere” do osvajanja Svjetskog prvenstva.

Bio je imenovan u Svjetski tim 20. stoljeća 1998. godine, te u tim snova FIFA Svjetskog prvenstva 2002. godine. Također, 2004. je uvršten u FIFA spisak sa 100 najvećih živih svjetskih igrača.

Od 1994. do 2009. godine obnašao je dužnost predsjednika Bajern Minhena.

Pogoršalo mu se stanje
Zanimljivo je i da ima titulu počasnog ambasadora na Kosovu jer se od 2011. zalagao da ova zemlja dobije članstvo u FIFA-i i UEFA-i.

Ugledni njemački “Bild” je objavio kako su smrt njegovog sina Stefana (Stephan) 2015. godine i glasine o korupciji na Svjetskom prvenstvu 2006. uticale na njega.

PROČITAJTE JOŠ:

OVAJ BIZNIS MOGAO BI DA BUDE NAJISPLATIVIJI U 2024. Svaki čovjek to svakodnevno radi kod kuće, a neki zarađuju i do 6.000€ mjesečno

Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Alchajmerova bolest s pridruženom demencijom.

avaz.ba