Početna Vijesti Cijela Srbija plače za Katarinom, majkom dva dječaka koja je 10 godina...

Cijela Srbija plače za Katarinom, majkom dva dječaka koja je 10 godina išla u solarijum i dobila melanom: „Ona je bila svijetlost“

Katarina Čočović (36) iz Valjeva, majka dva dečaka koja je 10 godina išla u solarijum, dobila melanom i o tome govorila javno, preminula je nakon dugogodišnje borbe. Redakcija Nova.rs pisala je o hrabroj Valjevki koja je i sama svojom pričom želela da upozori sve žene na opasnost od solarijuma. Iako je za nju bila prikupljena neophodna svota novca za lečenje u inostranstvu, Katarina nije izdržala.

Katarinu Čočović iz Valjeva javnost je upoznala pre dve godine kroz njenu priču o melanomu koji je dobila nakon što je 10 godina išla u solarijum.

Svi su je opisivali kao hrabru, energičnu i pozitivnu iako se susrela sa opakom bolešću.

Tako je opisuje i njen prijatelj i kolega iz Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović koji je jedva smogao snage da kaže nešto o njoj.

„Ja ne bih govorio o Katarininom zdravstvenom stanju u prethodnom periodu, ali bih govorio o njenoj ličnosti, o Katarini. Katarina je bila svetlost. Ona je imala takvu energiju da je to prosto dar, nešto što ne može da se nauči, da se stekne, to je nešto što samo može Bog da ti podari. Mi smo kroz naše Udruženje i zajedničku borbu postali prijatelji. Katarina i njen suprug Igor dolazili su kod mene na slavu, ja kod njih. I drugi ljudi iz Udruženja, takođe. Toliko volim tu celu porodicu, oni su zaista jedni divni ljudi“, kaže Savo za Nova.rs.

Ističe da je danas celo Valjevo plakalo jer je voljena Katarina danas ispraćena na večni počinak.

„Danas su je ispratili prijatelji iz aznih udruženja iz Banjaluke, Sarajeva, Beograda, Zemuna, Novog Sada… Svi su došli. Neverovatno je koliko je tuge u nama. Katarinu su svi voleli. Sada kada se upokojila, imao sam tu obavezu da obavestim neke od njenih lekara i njihova reakcija je u potpunosti u skladu sa načinom na koji su je lečeli – s puno pažnje, ljubavi, emocija, a sada s puno bola. Katarina je bila neverovatna ličnost. Melanom je nešto što je jako teško za sve nas, za naše prijatelje i za našu decu. To je bolest koja razara, traži mnogo ljubavi i energije, strpljenja, mnogo sreće. Jedino što Katarina nije imala sreće. Živimo u Srbiji, naš zdravstveni sistem nije savršen, ali je Katarina imala najbolju moguću zdravstvenu negu. Svi lekari su se trudili, imala je najbolju terapiju koja u Srbiji može da se dobije. Ali nije izdržala“, rekao je njen prijatelj.

Borila se kao lav
Katarina je ranije u razgovoru za Nova.rs opisala svoju mučnu borbu sa melanomom. Iskreno je govorila o štetnosti solarijuma i o problemima s kojima je počela da se suočava.

„Tada je to bilo preporučljivo, barem meni usred silnog marketinga, kao priprema kože pre izlaganja suncu. Da ne bih izgorela, otišla bih u solarijum. A volela sam preplanuli ten. Odradila bih tu pripremu da ne bih pri samom sunčanju dobila crvenilo, da se ne bih ljuštila, da bi boja bila dugotrajnija. Kad se vratim s letovanja, išla bih da održim boju do jeseni. Svake godine sam tako koristila solarijum“, ispričala je ona.

A onda je u predelu grudi primetila mladež koji se uvećao. I tako je sve počelo.

Baš kada je prikupila potrebnu sumu novca za lečenje u Tel Avivu, pojavili su se novi zdravstveni problemi zbog čega nije mogla na put.

Redovna kontrola mladeža
Dermatolog Predrag Poleksić ukazuje da je za broj mladeža na telu jedino zaslužena genetika, te da je njihova redovna kontrola jako važna.

„Broj mladeža je uslovljen genetikom, izloženošću UV zracima, imate mladeže koji se javljaju posle odlaska u solarijum, uglavnom su to neke pegice, flekice… Koliko je neka osoba provodila na suncu u detinjstvu, to je isto bitno, ali uglavnom je to genetski zavisno. Broj mladeža se najčešće pojavljuje već u detinjstvu, a ukoliko se jave u zrelom dobu, trebalo bi da odete kod stručnjaka na pregled“, upozorava stručnjak.

Dodaje da cu „interesantni“ mladeži koji su u nivou kože, te da su oni koji su prirodno ispupčeni u više od 90 odsto slučajeva bezazleni.

„Svi mladeži, promene koje su dvobojne, to je oprez, preko šest milimetara, ivice ako su nareckane, ako nije ovalnog, jasnog oblika, ako vidite da nešto štrči. Ako se mladež, što kaže narod, naduo, ako ide u visinu, to je dosta ozbiljan znak, ali uglavnom je to boja i neki mladeži daju osećaj svraba, peckanja i u jednom momentu primetite da ga imate, a ranije ga niste imali, i to je jedan od znakova“.

Savetuje svima da rade samopreglede i jednom godišnje odu na kontrolu kod stučnjaka, a da solarijume izbegavaju „u širokom luku“.

„Melanom je najmaligniji tumor kože i kada se otkrije na vreme na pregledu, incidenca preživljavanja je dosta visoka. Postoji neko praćenje kasnije, ali ako je uznapredovala faza, ako već da neke udaljene metastaze, onda je incidenca preživljavanja dosta niska. Simptomi melanoma su asimetrični mladež,nepravilni obrub mladeža, mladež veći od šest centrimetara, mladež koji svrbi ili krvari… Svaka druga promena na mladežu koja vas brine ili je prosto neobična, obavezno je da odete kod stručnjaka i proverite“, poručuje on.

nova.rs