Početna Vijesti Dobra vijest za pacijente i njihove porodice: Od danas omogućene posjete u...

Dobra vijest za pacijente i njihove porodice: Od danas omogućene posjete u KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućene od danas, svakog dana od 15 do 16 sati.

“Naša namjera je da pacijentima omogućimo ugodniji boravak u bolnici jer direktni kontakt sa porodicom i prijateljima pomaže i tokom procesa ozdravljenja. Sugerišemo da posjetitelji prilikom dolaska u bolnicu nose zaštitnu masku za nos i lice i provedu higijensko pranje ruku i dezinfekciju u cilju zaštite zdravlja bolesnika”, saopćeno je iz KCUS-a.

U bolesničkom prostoru na odjeljenjima standardne njege (pokretan i svjestan pacijent), dozvoljena je posjeta isključivo pet osoba u različitim vremenskim intervalima (jedna osoba u posjeti može boraviti isključivo 10 minuta).

Na odjeljenju pojačane njege (slabije pokretan ili nepokretan, slabije komunikativan pacijent) dozvoljena je posjeta dva člana uže porodice sa maksimalnim zadržavanjem 15 – 20 minuta. U redovnoj posjeti takvom pacijentu, mogu boraviti isključivo četiri osobe u predviđenom vremenskom roku za posjete.

Na odjeljenju intenzivnog liječenja posjeta je dozvoljena samo jednom posjetiocu (npr. užem članu porodice) i to prema procjeni šefa odjeljenja. Posjeta je strogo vremenski ograničena na 10 – 15 minuta, uz obavezu poštivanja higijenskih procedura bolnice.

Pacijentima u terminalnoj fazi, posjete nisu ograničene i dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice. Kad je riječ o djeci u terminalnoj fazi bolesti, posjete osoba koje nisu članovi porodice omogućena je uz saglasnost roditelja. Posjete se realiziraju u dogovoru sa osobljem Klinike.

Posjete pacijentu izvan redovnog termina može biti odobrena uz pisani zahtjev koji se može dobiti od osoblja Klinike. Zahtjev mogu podnijeti članovi porodice isključivo iz opravdanih razloga, a odobrenje mogu dati isključivo odgovorna lica na Klinici.

U posjetu nije preporučljivo dovoditi djecu manjeg uzrasta.

“Sugerišemo da ne donosite hranu i napitke pacijentima bez saglasnosti i uputa medicinskog osoblja. Na klinikama u kojima su osigurane tehničke/prostorne mogućnosti, posjeta izvan bolničke sobe isto može biti omogućena.

Posjeta može biti obustavljena u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ili drugog vanrednog događaja, o čemu će pacijeniti biti blagovremeno informisani.

Također, obavještavamo pacijente i posjetitelje da tokom boravka u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu vozila mogu parkirati na lokacijama:

Parking „ Pionirska dolina“ na lokalitetu Jezero tokom 24 h;
Dio parkinga iznad glavnog ulaza u KCUS u periodu od 06 do 21 h;
Korištenje parkinga omogućeno je po cijeni od 1 KM po satu, navedeno je u saopćenju iz KCUS-a.

source.ba