Početna Vijesti Uskoro brže do Makarske iz BiH: Gradi se nova cesta, evo kuda...

Uskoro brže do Makarske iz BiH: Gradi se nova cesta, evo kuda će prolaziti

Realizacija ovih projekata imaće značajan uticaj na povezivanje i efikasnost putničkog prometa između Hrvatske i određenih dijelova Bosne i Hercegovine

U Hrvatskoj su najavljeni planovi za 20 cestovnih projekata, od kojih će jedan ključni projekt skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske rivijere. Josip Škorić, predsjednik uprave preduzeća Hrvatske ceste, potvrdio je da će se realizacija ovih projekata započeti sljedeće godine, s ukupnom vrijednošću koja premašuje milijardu eura.

Najznačajniji među tim projektima je izgradnja ceste Ravča – Drvenik, koja će omogućiti skraćivanje puta do Makarske rivijere iz određenih dijelova Bosne i Hercegovine. Ova saobraćajnica će povezivati čvor Ravča na autoputu A1 s trajektnom lukom u Drveniku duž jadranske magistrale.

Cesta će imati ukupnu dužinu od 7,36 kilometara i uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Više primorskih općina u Hrvatskoj iskazalo je zainteresovanost za izgradnju ove ceste, a takođe su i pojedini gradovi u Hercegovini, uključujući Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Sabor Hrvatske nedavno je usvojio finansijski plan Hrvatskih cesta za narednu godinu s projekcijama za 2025. i 2026., što odobrava plan izgradnje novih saobraćajnica, prema informacijama Jutarnjeg lista. Realizacija ovih projekata imaće značajan uticaj na povezivanje i efikasnost putničkog prometa između Hrvatske i određenih dijelova Bosne i Hercegovine.

depo.ba