Početna Vijesti PAŠĆE 30 CENTIMETARA SNIJEGA Detaljna prognoza za vikend najavljuje ledaru u Beogradu...

PAŠĆE 30 CENTIMETARA SNIJEGA Detaljna prognoza za vikend najavljuje ledaru u Beogradu i ovim dijelovima Srbije

Srbiju će u petak zahvatiti novi talas padavina, a još ekstremnije padavine očekuju se u Crnoj Gori.

Petak će Srbiji doneti naoblačenje. Sredinom dana kiša će poćeti da pada u severnim, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije. Intenzivnije padavine očekuju se tokom večeri, noći i u subotu ujutro i to u nižim predelima u obliku kiše, a na višim planinama počeće da pada sneg, čija će se donja granica do subote ujutro spustiti i na 500 metara nadmorske visine, piše meteorolog Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi za Telegraf.

Više padavina u petak se u početu očekuje na severu Srbije.

– Tokom večeri i noći talas veoma obilnih padavina premštaće se preko jugozapadne i zapadne Srbije preko centralne Srbije dalje ka istoku i jugoistoku Srbije – najavljuje Đurić.

Južni deo Srbije biće najviše na udaru u noći ka subotu veoma obilnih padavina iz Crne Gore i u tim predelima može biti i pljuskova sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura u petak biće od 8°C, u Vojvodini do 14°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 10°C.

Prema vremenskoj prognozi, u subotu će u Vojvodini biti suvo. U ostalim predelima očekuje se kiša, sneg u brdsko-planinskim predelima.

– Tokom dana kiša će preći u susnežicu i sneg i u nižim predelima zapadne, jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije, a tokom večeri i u delovima centralne Srbije, iz formiranje snežnog pokrivača od 1 do 10 cm, lokalno i do 20 cm, a u planinskim predelima od 20 do 30 cm – stoji u prognozi.

Na području Beograda očekuje se kiša, na Avali sneg, ali će padavine do kraja dana prestati.

Maksimalna temperatura u subotu očekuje se u jutarnjim časovima i biće od 2°C na jugu do 6°C na severu i 8°C na istoku Srbije, u Beogradu oko 5°C. Tokom dana temperatura će biti u padu na 0 do 4°C, na planinama na -10 do -4°C.

Od petka posle podne do subote uveče, dakle, za oko 30 sati, u većem delu Srbije očekuje se da padne od 20 do 40 milimetara padavina po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 milimetara.

Usled obilnih padavina, očekuje se nagli rast manjih i srednjih reka i to ponegde i za metar do dva, dok će narednih dana nivo Save biti u porastu za pola metra u donjem do dva metra u gornjem toku, a očekuje se i porast Dunava.

– Kada je reč o Dunavu i Savi i pored očekivanih porasta, ne očekuju se opasnost od poplava, jer nivo ovih reka ima srednji vodostaj, tako da će biti spremni za dotok vode, a dobra vest je da neće biti obilnih padavina u gornjem slivu Save – zaključuje Đurić.

Prema vremenskoj prognozi, u nedelju će biti veoma hladno, uz znatno manje padavina i one će biti uglavnom u obliku pljuskova snega.

Maksimalna temperatura biće od 0°C na jugu do 5°C na severu Srbije, u Beogradu do 4°C.

pink.rs