Početna Vijesti “REKAO JE DA ZNA DA MI JE UBIO SINA. BEZ IKAKVE EMOCIJE”...

“REKAO JE DA ZNA DA MI JE UBIO SINA. BEZ IKAKVE EMOCIJE” Majka Andrije Čikića ubijenog u “Ribnikaru” o suđenju i sjećanju na svog sina

Suzana Stanković Čikić, majka Andrije Čikića, jednog od ubijenih đaka u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, govorila je o svom sinu, njihovom odnosu, svim njegovim talentima, a bilo je ih mnogo, a osvrnula se i na optužnicu protiv oca dečaka-ubice.

Ona je gostovala na televiziji K1 i u tom gostovanju govorila o prvom Memorijalnom takmičenju za najbolje mlade kompozitore koje je održano prošle nedelje u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu. Posetioci su, pored koncerta, imali priliku da pogledaju i izložbu fotografija koje potpisuje ubijeni dečak.

Suzana Stanković Čikić, kaže da je ponosna što se sećanje na njenog sina čuva, ali da će ceo život ostati nezaceljena rana nakon ubistva njenog sina.

– Nakon koncerta se osećam ponosno! Tužno, ali beskrajno ponosno. Koncert je bio predivan, bilo je veličanstveno, dostojanstveno. Bilo je mnogo emocija u meni samoj, a i u drugim roditeljima. Mogla sam da vidim suze, ponos i radost – rekla je Suzana.

Ona je bila je jedna od majki koja je na ročištu protiv njegovog oca ispitivala dečaka koji je ovaj masakr počinio.

“Pitala sam ga da li zna da je ubio mog sina? Rekao da zna… bez ikakve emocije”
– Ne znam ni da li je prikladno sada govoriti o tome… Podignuta je optužnica protiv oca koja je za delo protiv opšte bezbednosti, ili kako se već to pravno kaže. Ono što nas roditelje sve dodiruje jeste ko je odgovoran za deset ugašenih života? Ono što nas kao roditelje isto dodiruje jeste ono što smo imali prilike da vidimo, a to je ta neka nemerljiva, neopisiva hladnoća cele porodice. Otac kaže “Za šta vi mene krivite, ja se ne osećam odgovornim”. On je taj koji je dete odveo u streljanu, oružje je njegovo. On je dao dozvolu da dete trenira vatrenim oružjem”, ispričala je majka ubijenog dečaka, pa dodala:

“Ja sam bila jedna od majki koja je ispitivala dečaka na ročištu protiv oca. Imala sam prilike da čujem, a kasnije i da vidim snimak. Ja sam između ostalog pitala da li on zna da je ubio mog sina? On je rekao da zna… bez ikakve emocije. Njegov glas je četiri sata bio isti. Kasnije sam videla snimak. Njegova majka je sedela pored njega i nije reagovala na moje pitanje, samo je sedela. To sve nas “pomera”. Volela bih da se neka pravda ipak zadovolji, što zbog nas, naše dece, što zbog celog društva. Mislim da mi kao društvo nismo još potpuno svesni šta se desilo…”, rekla je majka dečaka ubijenog u jezivom maskaru u školi 3. maja 2023. godine.

Stanković Čikić je govorila i o tome kakav je Andrija bio i o samom njihovom odnosu.

– Ja sam Andriji kad je imao tri, četiri godine rekla “Znaš, Andrija, da me je sam Bog pitao ‘Kakvo dete, Suzana, želiš?’, ja bih rekla ovakvo kao ti”. On nije shvatao dubinu svega toga, bilo mu je slatko. I kad je porastao sam mu to ponovila. Često imam potrebu da ljudima dočaram tu ljubav, koliko je važna, posebna i nemerljiva u odnosu na sve drugo. Nismo štedeli ljubav u svojoj porodici. Stalno skrećem pažnju roditeljima, neće razmaziti decu svojom ljubavlju. Razmazimo ih kad počnemo da radimo umesto njih ono što bi trebalo sami, ne ljubavlju. Andrija i ja smo imali običaj da kad se neko zagleda u telefon ili udubi u neki posao, da ga prekine pitanjem “Voliš li ti mene”… Ja mu kažem tako „Andrija, voliš li ti mene“ i ja mu kažem „Najviše na svetu celom“. Mesec dana pre tragedije, on mi je ponovio to naše pitanje i ja sam mu rekla „Beskrajno“ i u tom momentu sam se pitala zašto sam promenila nešto što sam godinama govorila, najviše na svetu celom. Neki moj unutrašnji glas mi je govorio da izađem iz tog sveta i kažem beskrajno, do Boga – ispričala je Andrijina mama.

“Lagala bih kad bih rekla da ne plačem. Plačem.”

Kako je ispričala, volela je da mu priča da volim još po nekog, ali njega najviše.

– Nakon koncerta suprug mi je rekao da sam bila dobra pred kamerama, u uključenjima. Pogledala sam u Andrijinu fotografiju i rekla sam mu “Sve za tebe”. Uveče mi bude teško, vikendom. Tad smo uvek bili zajedno. Fali mi klavir, naše večernje sviranje. Lagala bih kad bih rekla da ne plačem. Plačem. Nekad samo pustim neku kompoziciju koju je voleo. Imam običaj da otvorim klavir i zamislim ga – rekla je Suzana.

Voleo je da se druži
Kako je ispričala, Andrija je bio uvek od akcije, voleo je da skija, da vozi biciklu, da kliza, da pliva.

– Svašta je želeo da proba. Imao je mnogo drugova i drugarica. Družio se i sa starijom decom, dobro se snalazio sa njima. Išao je u muzičku školu i tamo su svi bili stariji od njega, samo jedan dečak je bio njegov vršnjak – kaže ona.

Dodaje i da je često roditeljima govorila da decu moramo da osluškujemo i posvetimo im se.

– Ponekad nije važan broj sati, koliko je važan način i kvalitet vremena. Važno je da ih učimo da postoji muzika, slikarstvo, sport, da odaberu to što ih ispunjava. Andrija je sa četiri godine znao da hoće da trenira tenis. Treba da slušamo decu, da im ponudimo izbor. Ako deci ponudimo nešto dobro i oni se uhvate za to dobro, imaće dobre prijatelje, navike, stostruko se vrati sve to – rekla je Suzana.

Dodala je da je sina zajedno sa suprugom od malih nogu učila da ima prava na svoje mišljenje ali da mora da ima argument za to.

– Umeo je da posluša savet, da razmisli o svemu. Nekad kad mu je jako stalo do nečega, rekao bi “Ja bih želeo”. I ja mu kažem “Sačekaj da razmislimo, ovo nije negativan odgovor. Samo da razmislimo” – navodi ona.

Andrija je, kaže, vole da pomaže drugim.

– Bio je ponosan što je njegova mama psiholog, što pomaže drugima. On je voleo da pomaže drugima. I pisao je sastav o meni, gde je govorio kako njegova mama pomaže drugima, ima nešto što druge žene nemaju. Ja želim da to nastavim. Pogledam često njegovu fotografiju i kažem mu „Ti i ja, uvek tim“. Hoću da ga budem dostojna. Ja sam sada Andrijina mama, vi ste mene pozvali kao Andrijinu mamu. Ako vidim da se nešto pokrenulo u dobrom smeru, meni će to biti kao melem na duši, da ovi životi sve ove dece i Dragana nisu uzalud ugašeni. Da nas to probudi, da možemo bolje i drugačije – kaže Andrijina mama.

(K1)