Početna Vijesti MILITANTNI TEKST/ Izraelska djeca pjevaju o razaranju Gaze

MILITANTNI TEKST/ Izraelska djeca pjevaju o razaranju Gaze

Video s djecom koja slave “uništenje” izazvao negativne reakcije u Izraelu i svijetu

Izraelska organizacija po imenu Civil Front izazvala je kontroverze na društvenim mrežama objavom pjesme u kojoj djeca slave “uništenje” u Gazi i najavljuju da “ništa neće ostati tamo” za godinu dana. Video isječak, navodno prikazujući djecu evakuiranu iz područja blizu Pojasa Gaze, izazvao je oštre kritike u Izraelu i inostranstvu zbog teksta i činjenice da su pjevala djeca.

Pjesma je posveta klasičnoj izraelskoj pjesmi “HaReut” (Zajedništvo), koju je napisao pjesnik Haim Gouri o događajima u ratu za nezavisnost 1948. godine. Međutim, nova verzija pjesme ima izrazito militantan ton, sadržavajući kontroverzne rečenice poput “IDF prelazi granicu kako bi eliminirao nositelje kukastog križa”, “Sve ćemo ih zbrisati” i “Pokazat ćemo svijetu kako uništavamo naše neprijatelje”.

Pro-palestinski aktivisti dijelili su isječak pjesme na društvenim mrežama s komentarima poput “Izraelska djeca pjevaju genocidnu pjesmu o Gazi” i “Je li ovako odgajaju svoju djecu?”. U Izraelu, neki korisnici društvenih mreža pozdravili su novu verziju, ali većina reakcija bila je izrazito negativna.

Pjesma je izazvala toliko kontroverzi da bi čak i sam Haim Gouri, koji je tokom života bio ljevičarski aktivist, vjerojatno bio nezadovoljan novom interpretacijom. Na Twitteru se pojavila poruka: “Zaista se nadam da će vas nasljednici… tužiti i da ćete biti prisiljeni obrisati ovu stvar.”

GAZA, Oct. 23, 2023 — Children sit on a heart-shaped installation in front of a building destroyed during Israeli airstrikes in the southern Gaza Strip city of Khan Younis, Oct. 22, 2023.
The death toll of Palestinians from Israeli airstrikes on the Gaza Strip has risen to 4,651, according to the Hamas-run Health Ministry on Sunday.,Image: 816010806, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Wang Dongzhen / Xinhua News / Profimedia

avaz.ba